1 / 5

Povestea afacerii

Smart Glass Design, specializata in producerea de obiecte din sticla decorate manual, unicat sau in serii limitate, s-a dezvoltat dintr-o afacere de familie.

“Mama mea avea o firma de decoratiuni interioare, unde se producea in serii mari, asa ca am decis sa o ajut in procesul de distributie, impreuna cu un prieten, Nicolae Cernat. Noi nu ne implicam in procesul de productie propriu-zis, ci doar administram afacerea”, isi aminteste Violeta Serban.

Dupa un timp, Violeta Seban a renuntat la job-ul pe care il avea in cadrul unei companii de investitii si a preluat conducerea afacerii. A analizat piata si a observat ca se vindeau produse de serie, foarte simple, care sa asigure un flux mare. Se lucra in fabrici, cu multi muncitori, iar costurile erau mai mici.

Atunci s-au gandit ca, daca vor continua cu astfel de produse, nu vor putea concura cu preturile mici de pe piata, asa ca au schimbat strategia si au incercat sa gaseasca o varianta care sa le permita vanzarea la un pret mai mare decat costurile si, in acelasi timp, sa aduca ceva nou pe piata, care sa aiba o alta valoare, data atat de modelul in sine, cat si de atribute precum lucrul manual, unicat sau serie limitata.

Asadar, in iulie 2006, si-au reorientat afacerea spre o alta nisa si i-au dat un nou nume: Smart Glass Design.

“Am schimbat mai intai omul; am inceput sa lucrez eu si sa realizez modele deosebite, pe sticla de calitate mai buna”.

Atunci cand a demarat afacerea avea multe instrumente de la mama sa, asa ca investitia initiala nu a depasit 5.000 de lei, din care cea mai mare parte a fost reprezentata de achizitionarea unui calculator. Au urmat apoi investitii treptate din incasarea banilor pe comenzi.

“Un motiv pentru care nu am investit mai mult la inceput a fost acela ca nu aveam un plan, nu stiam incotro ma indreptam. Au inceput insa sa apara cererile din partea prietenilor, pentru diferite ocazii; totul a evoluat din inertie si nu am mai putut sa ma las”, isi aminteste Violeta Seban.

Foarte multe aspecte cu privire la tehnica le-a invatat inainte de a incepe sa lucreze, a furat meserie intrucat, imediat cum a inceput sa lucreze si sa comercializeze obiectele pe care le facea in atelier, nimeni nu a mai vrut sa-i destainuie din tainele acestei arte. Asadar, invatase dinainte cum se fac cioburile din sticla, cum se lucreaza stilul Tiffany (tehnica vitraliilor, adaptata).

“Ceea ce lucrez eu acum este tehnica veche de imbracare in plumb si cositorie. Am avantajul ca am baile de cuprare si pot sa-i dau o nuanta rosiatica sau sa le alamesc si atunci devin aurii”, completeaza Violeta Serban.

De asemenea, considera ca elementul de noutate pe care l-a adus pe piata consta in adoptarea muchiilor rigide (insa nu taioase) la bucatile de sticla aplicata, care dau o alta imagine obiectelor decorative, le confera volum.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri