4 / 6

Ce carti "ascultam" in 2010?

Audiobook-urile reprezinta o perspectiva diferita asupra lecturii si o alta modalitate de a intra in contact cu cartile editurilor, insa, in ciuda cresterii sustinute a cererii de carti in format electronic, valoarea pietei autohtone ramane una scazuta, aceasta reprezentand aproape 1% din valoarea totala a pietei de carte. “Cu alte cuvinte, piata de carti audio nu masoara mai mult de 500.000 euro”, declara Dalia Topan, manager Cartio.

Toate acestea, in timp ce, in tari precum Germania sau Anglia, audiobook-urile se apropie de 10% din valoarea totala a pietei de carte.

Cu toate acestea, segmentul de piata al audiobook-urilor nu a fost afectat de criza financiara, insa editurile care pun la dispozitia clientilor carti in format electronic si-au pregatit strategii noi pentru anul care tocmai s-a incheiat. De exemplu, cei de la Humanitas Multimedia au avut in planul editorial pentru anul crizei financiare lansarea a 50 de titluri noi, pentru mentinerea vanzarilor la nivelul din 2008.

“Chiar si in conditiile crizei financiare, piata cartilor audio de afaceri isi va continua tendinta de crestere. Managerii sau antreprenorii sunt pusi in situatii de a lua decizii mai grele ca niciodata. Cartile care abordeaza subiecte din jurul acestei teme le pot fi de mare ajutor”, adauga Dalia Topan.

In ce priveste comportamentul consumatorilor, Ramona Craciun, coordonator marketing si pr la Humanitas Multimedia, a observat ca acestia au devenit mai exigenti si mai calculati.

"In anul crizei oamenii au gasit mai mult timp pentru prdusele culturale. Cheltuielile au fost mai bine planificate, dar consumul pe segmentul de piata al audiobook-urilor nu a scazut. Am constatat chiar ca audiobook-urile mai scumpe, care sunt prezentate intr-o forma grafica deosebita, au avut cel mai mare succes", adauga Ramona Craciun.

Cele mai cautate audiobook-uri la Humanitas Multimedia in 2009:

In sfarsit nefumator, de Allen Carr in lectura lui Marius Vintila
Metamorfoza, de Kafka, in lectura lui Razvan Vasilescu
Palnia si Stamate, de Urmuz, in lectura lui Victor Rebengiuc
El major si ea minora, de Topirceanu, in lectura lui Andrei Plesu

Pentru anul 2010, vor aparea audiobook-uri cu titluri importante din portofoliul Humanitas, editate in ultimii 20 de ani, in lectura autorilor sau a unor mari actori. Despre limita, de Gabriel Liiceanu, si Minima moralia, de Andrei Plesu, in lectura autorilor, Antidoturi, de Eugen Ionesco, in lectura lui Damian Crasmaru.

Dintre cele mai bine vandute audiobook-uri ale anului trecut mai fac parte si Aventurile lui Habarnam, Practical leadership, un nou audiobook de business, si seria Profesionistii, varianta audio a zece emisiuni realizate de Eugenia Voda, avandu-i ca invitati pe Horia Bernea, Lucian Boia, Neagu Djuvara, Stefan Augustin Doinas, Gabriel Liiceanu, Ileana Malancioiu, Nicolae Manolescu, Andrei Plesu, Alexandru Paleologu si Victor Rebengiuc.

Cititi mai multe despre istoria audiobook-urilor si despre utilitatea lor in conditiile de trafic aglomerat din Bucuresti.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri