4 / 5

Tehnica folosita

Dintre tehnicile din bijuteria traditionala, s-a indreptat catre cea mai complicata, si anume constructia. Constructia se refera la modelarea metalului la rece si sudarea partilor componente cu aliaje din metale pretioase, apoi rectificarea sudurilor si finisarea finala. E o modalitate de producere a unui obiect care e dedicata unicatelor sau fabricarii prototipurilor pentru industria de serie.

„Ce m-a atras la acest tip de tehnica a fost doza mare de precizie, care e ceruta pentru a pune in practica un proiect”, isi aminteste David Sandu.

De-a lungul timpului, nu s-a specializat pe o anumita categorie de bijuterii deoarece considera ca, pentru un artist care isi pune probleme din perspectiva esteticii si semanticii unui obiect, tehnica este ca un vocabular – cat mai vast, corect articulat din punct de vedere gramatical.

„Este foarte important pentru mine sa nu fiu strain de niciuna din aceste tehnici pentru a nu fi limitat in exprimare. Si sa continui sa invat lucruri noi pentru a nu ma situa vreodata pe acea pozitie confortabila a stagnarii”, adauga David Sandu.

Atunci cand vorbeste de o bijuterie preferata, marturiseste ca s-a straduit ani de zile sa nu se ataseze de obiecte in general si, mai ales, de obiectele creatie proprie, asa ca iesirea din posesia obiectului creat incepe sa se petreaca din momentul in care transpune schita de compozitie intr-un proiect tehnic ce urmeaza sa fie executat cu controlul unui subler. E o trecere din subiectiv in obiectiv care face posibila inceperea unui nou proiect.

Acum putin timp insa, a refuzat pentru prima oara vanzarea unui colier pe care il are expus in showroom: „Nu stiu exact de ce, cred ca mai am ceva de inteles despre ceea ce am vrut sa spun prin el”.

David Sandu: Scurt CV

- Studii private de bijuterie intre 1989 si 1992 cu maestrul Vlad Gherghiceanu
- Obtine diploma de absolvire a Academiei de Arte din Bucuresti in 2004
- Incepand din 1996, participa la numeroase expozitii organizate in Bucuresti, Venetia, Basel, Bruxelles, etc.
- In 2005 isi deschide propria galerie in Bucuresti, impreuna cu asociata sa, Ioana Andrei
- In 2007 obtine Premiul Intai al Tahitian Pearls Trophy, East European Region, category Ring
- In 2008 este primul roman care participa la prestigioasa expozitie internationala INHORGENTA Europe, cel mai prestigios targ european de design de bijuterie, organizat la Munchen
- In 2009 a fost selectat la "Design Podium" - Inhorgenta 2009 - cel mai prestigios targ european de design de bijuterie, organizat la Munchen. Este primul designer de bijuterie roman care reuseste aceasta performanta.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri