2 / 10

Nicolae Ghergus, directorul general Confident Invest

Nicolae Ghergus (foto), directorul general Confident Invest, considera ca, la nivel de consumator, uneori nici nu exista criterii bine definite si ca majoritatea ne situam la nivelul perceptiei inconstiente, putand spune ca un film ''place'' sau ''nu place'', de multe ori chiar influentati de factori exteriori filmului, care tin de starea de spirit personala din momentul vizionarii.

De asemenea, Ghergus marturiseste ca nu se numara printre fanii Oscar-urilor si nici nu urmareste de regula decernarea premiilor. Este mai mult amatorul statisticilor si incearca sa analizeze post-decernare castigatorii de la cele mai importante categorii.

“Chiar si asa, nefiind un mare devorator de informatie virtuala, in general, nu ma las influentat de numarul premiilor obtinute, ci de calitatea acestora, asa incat apreciez mai mult premiul pentru cea mai buna regie sau cel mai bun actor decat pe cele din coada listei, asa cum, de altfel, gandesc si despre Oscaruri in contextul general al premiilor de film, acestea nefiind decat premiile supra-mediatizate ale industriei de film Hollywoodiene”, adauga Nicolae Ghergus.

Cu toate acestea, nu se considera un fanatic care sa faca eforturi disperate de a-si abate atentia de la tot ce este comercial si crede ca efortul selectiv in alegerea filmelor trebuie sa existe, insa la o limita similara celei pe care o aplicam shopping-ului in supermarket, astfel incat sa incercam sa nu ne pozitionam in ipostaza consumatorului de marketing care se simte apoi obligat sa rontaie si ambalajul, dar nici sa nu devenim sclavii analizelor calitative si cantitative in fata raftului.

Desi nu a vazut toate filmele nominalizate la Oscar, directorul general al Confident Invest este de parere ca actuala editie este sub semnul “Avatar” si considera ca filmul a avut parte de ingredientele unui succes rasunator: multa tehnologie, asteptarile revenirii regizorului James Cameron, crearea unei lumi si a unei limbi virtuale necesare infiintarii fanclub-urilor, care sa devina convergente la popularizarea continua a filmului.

Urmatorul film, ca numar de nominalizari, este ''The Hurt Locker'', iar Ghergus crede ca aparitia odata cu Avatar a ajutat foarte mult la nivel de perceptie, stiuta fiind relatia dintre Catherine Bigelow si James Cameron.

“Desi cu reale calitati regizorale, filmul nu mi s-a parut exceptional, m-am ridicat de exemplu ca sa pun popcorn la microunde si nu am avut senzatia ca am pierdut mare lucru. Apoi efortul de producator, regizor si scenariu al filmului este de apreciat pentru Catherine Bigelow, insa cred ca mai mult decat premiul de cel mai bun regizor ar fi o supraapreciere a acesteia din partea juriului”, adauga Nicolae Ghergus.

Un alt film pe care l-a analizat din perspectiva premiilor Oscar a fost ''Up in the Air'', despre care crede ca are un scenariu cu sanse, extrem de actual, referitor la crearea unei adevarate etici a concedierilor si la categoria oamenilor care ajung sa traiasca in avion. Pe de alta parte, considera ca regia filmului, de asta data, a fost buna in stilul clasic, insa nu iesita din comun, mai ales in contextul in care beneficiaza de aportul unui actor complet ca George Clooney.

“George Clooney, care, daca ar fi avut un alt rol decat unul din cele douazeci care i se potrivesc perfect si pe care le poate juca si tocmai sosit dintr-o excursie la Polul Nord, ar fi fost unul dintre marii favoriti la premiul pentru cel mai bun actor. Din pacate, desi un film bun, doar aportul unui singur actor si al scenariului nu este de regula suficient pentru a lua Oscarul pentru cel mai bun film”, subliniaza Nicolae Ghergus.

Favoritul sau la castigarea Oscar-ului pentru “Cel mai bun film” este insa “Inglorious Bastards”, despre care crede insa ca nu are sanse din motive ce tin de “politica” industriei cinematografice americane.

“Este o capodopera de fictiune marca Tarantino care mi-a amintit de filmul pe care l-am revazut de cele mai multe ori, atemporalul Pulp Fiction. Cred ca Tarantino este un regizor de efect, care nu isi face un scop din creatia proprie sau premiile ce pot fi castigate, ci din a tine consumatorul lipit de ecran, dar totusi un regizor de nisa, care ar trebui sa concureze poate cu Oliver Stone la un premiu decernat «nebunilor» de la Hollywood”.

Nicolae Ghergus considera insa ca Tarantino are sanse la castigarea premiului pentru “Cel mai bun regizor”, dar si sustinerea unui actor in rol secundar - Christof Walt – despre care crede ca l-a eclipsat pe Brad Pit si care are, in opinia sa, sanse foarte mari la premiul pentru Cel mai bun actor in rol secundar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri