2 / 6

Manuela Plapcianu, Artmark: Fine Art and High Finance

A doua recomandare de lectura pentru cititorii Wall-Street este cartea „Fine Art and High Finance”, scrisa de Clare McAndrew, la Editura Bloomberg, din New York si vine din partea Manuelei Plapcianu (foto), CEO al casei de licitatii Artmark.

Ea marturiseste ca, citind aceasta carte, putem realiza ca impletirea dintre frumusete si bani a fost si ramane intodeauna irezistibila.

„In spatele emotiei si a axiologiei artelor frumoase nu stau doar multe cifre ci si infinite oportunitati. Ecuationarea lucida a dimensiunii lucrative a investitiei in arta este pe cat de actuala pe atat de necesara. In acest sens, cred ca Fine Art and High Finance este o calauza sigura catre atingerea unor recorduri investitionale”, adauga CEO-ul Artmark.

In plus, ea spune ca nu intamplator a citit la inceputul acestui an „Fine Art and High Finance”, intrucat casa de licitatii pe care o conduce isi propune sa dezvolte si sa catalizeze piata de arta din Romania, inclusiv prin dezvoltarea unor instrumente specifice: Index de Arta, Indici de Arta si Fonduri de Investitie in Arta. Asadar o preocupa in mod natural evolutia pietei de arta internationale, experientele lucrative ori greselile generoase din alte piete.

„Fine Art and High Finance se inscrie in aceasta serie fiind direct legata de dorinta Artmark de a lansa un Fond de Investitie in Arta. Este un caz rar, cand o lectura aparent profesionala te acapareaza pe toate planurile, este o carte care se citeste pe nerasuflate, in care fie curioziatea fie mirarea fie nelinistea noilor perspective te tin intr-o gratioasa captivitate”, spune Manuela Plapcianu.

De asemenea, ea spune ca o recomanda din cel putin trei motive:

Personajele principale

Aceasta carte s-a nascut din contributia celor mai relevante voci din piata de arta internationala: Antony Browne, Presedintele BAMF (British Art Market Federation) si membru al board-ului TEFAF (European Fine Art Foundation) , Dr Rachel Cambell, cu un PhD in Risc Management, consultant pentru Emotional Assets Management & Research, Profesor la Universitatea Maastricht and Tilburg, Charles and Thomas , parteneri in cea mai importanta companie de Law Art, Jeremy Eckstein, pentru multa vreme, Seful Diviziei de Analiza si Cercetare de piata in Sotheby’s, Christian Fischer , CEO AXA Art Insurance Corporation si Presedinte al Art Resources Alliance (ARA), Suzanne Gyorgy, presedinte Citi Private Bank Art Advisory, Elizabeth von Hasburg- Presedinte Gurr Johns (cea mai importanta firma de consultanta si evaluare in domeniul artelor); John K Jacobs, fondatorul si presedintele Artex Fine Services; Dr Roman Kraussl, specializat in Investitii Alternative; Ralph E Lerner, cel mai stralucit avocat specializat in arta, autorul unei foarte premiate carti, un fel de biblie in domeniul artei ( The Guide for Collectors, Investors, Dealers and Artists), Rena Neville, una dintre cele mai eficiente consiliere juridice din Sotheby’s, Pierre Valentin, conducatorul uneia dintre cele mai importante companii specializate in taxe, fonduri de investitie in arta, tranzactii complexe etc, Randall Willette, fondatorul si managerul unei importante companii specializate in investitiii alternative si Wealth Management, fost Executive UBS Wealth Management in Art Banking si nu numai.

Stilul narativ, esentializarea principalelor repere din piata de arta internationala

Este o radiografie alerta de o comprehensibilitate rara, care deschide noi perspective, atat pentru dependentii de arta, cat si pentru impatimitii interesati in varii investitii financiare.

Datorita ”aha-urilor” ce se aduna natural din paginile carti

Fie ca este vorba despre evaluarea si aprecierea operei de arta, fie cand se analizeaza opera de arta din perspectiva unei garantii de creditare mai sigure decat multe altele, fie evolutia fondurilor de investitii, securitizarii, taxelor ori asigurarilor in piata de arta, pana la piata neagra a artei internationale.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri