3 / 5

Aspectul placut poate atarna in detrimentul inteligentei

In ciuda aspectelor pozitive aduse in discutie de specialistii intervievati de Wall-Street, ei subliniaza ca, in anumite situatii, aspectul placut poate influenta in mod negativ ascensiunea in cariera si chiar reputatia.

“Traim inca intr-o lume in care pozitiile de managemet sunt ocupate in mare parte de barbati. Astfel, o femeie care arata bine, este inteligenta si muncitoare isi poate crea o cariera de succes doar datorita acestor doua calitati din urma, insa frumusetea va da mereu o conotatie negativa succesului ei, care poate fi umbrit din cauza unor barfe sau rele intentii de care nu ne putem dezice. Acest lucru ne se intampla in cazul barbatilor”, este de parere Daniela Necefor.

De asemenea, Mihaela Berciu spune ca, contrar ideilor preconcepute ca oamenii cu un aspect fizic placut au o viata mai usoara, acest lucru poate fi un dezavantaj.

“Indiferent ca vorbim despre femei sau despre barbati, aspectul placut atarna in detrimentul inteligentei, in perceptia celorlalti, iar efortul de a-si demonstra calitatile intelectuale si profesionale se dubleaza”, completeaza consilierul de imagine.

Mai mult decat atat, Cosmin Alexandru identifica doua cazuri in care aspectul placut se poate transforma in dezavantaj: unul in care evaluatorul are un set dezechilibrat de criterii (pentru el conteaza aspectul fizic al celuilalt mai mult decat orice alta calitate sau defect) si atunci tinde sa conditioneze relatia profesionala preponderent de acest element.

Alt caz e cel in care persoana care poseda aspectul fizic placut nu-si doreste sa fie remarcata pentru asta sau in primul rand pentru asta si atunci orice compliment sau avantaj devine ofensator.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri