4 / 8

Adrian Botan: Sa muti in online consumul de TV este o canibalizare

Adrian Botan, VP creative excellence in cadrul McCann Worldgroup pentru zona Europei Centrale si de Est:


"Clientii sunt mai deschisi catre adoptia inovatiei decat crede lumea. Noi avem cateva exemple de clienti care fac aproape exclusiv online. De exemplu, ROM are cate o campanie media clasica pe an, dar sunt cateva campanii care pornesc exclusiv din online.


De ce trebuie sa fii pe Facebook? Pentru ca investitia este mai mica si implicarea oamenilor este mai mare. De exemplu, in cazul Vodafone si al campaniei Ghita Ciobanul, aceasta a atins peste 3 milioane de persoane, adica in jur de jumatate dintre utilizatorii romani de Facebook.


Dar in SUA, Twitter da masura unui show TV. Twitter este un serviciu care este imediat, iti da posibilitatea sa faci totul in timp real. Noi am avut o campanie cu Coca Cola pe Twitter si am crescut intr-o luna cu 15% numarul de utilizatori ai Twitter. Eu cred ca daca o televiziune ar lua si ar face conturi de Twitter pentru o emisiune importanta, ma gandesc ca daca Cola-Cola poate creste cu 15% intr-o luna, ei ar creste foarte mult numarul de utilizatori.


Oamenii din companiile de media cred ca ei concureaza cu Google si Twitter. Dar, daca te uiti la bugetele de marketing, foarte mult se duce acum catre in-store, in zone care sunt mai masurabile si este mult mai clar impactul.


Sa muti in online consumul de TV, intr-un mediu care inca nu este monetizabil, este o canibalizare.


Sper ca in 2014 sa fie mai muta convergenta si integrare intre canale. Nu cred ca trebuie sa ne risipim continutul pe alte platforme, este greu sa monetizezi video in online si se vede treaba ca numai Netflix reuseste. Hulu are probleme, la fel, nu stiu cat bani fac NBC si ABC. Cred ca ar trebui sa fie mai multa colaborare intre competitori si furnizori."

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri