2 / 5

Cresterea taxelor, o strategie de comunicare?

La inceputul saptamanii trecute au aparut in presa, “pe surse”, primele informatii potrivit carora Fondul Monetar International le-ar impune guvernantilor sa mareasca TVA si cota unica cu 6 respectiv 4 puncte procentuale. In lipsa unei confirmari oficiale, liderii de opinie si mediul de business au reactionat vehement, creand scenarii de inrautatire a situatiei economice daca aceste masuri vor fi aplicate. Joi, cand Traian Basescu a anuntat ca nu va avea loc o majorare a taxelor, mesajul sau a reprezentat aproape o usurare pentru multe persoane.

Potrivit lui Cristian Pirvulescu, informatiile despre cresterea taxelor au fost “scapate” intentionat de la Cotroceni, pentru a crea diversiune si a legitima decizia de scadere a salariilor si pensiilor.

“S-a mers pe aceasta logica care a avut un efect de estompare a unei posibile critici publice – ma refer la lideri de opinie, mediul de afaceri, oameni care au avut discursul «bine ca nu s-au marit taxele»”, spune si Alfred Bulai (foto). “A fost o strategie care s-a folosit in toti anii ‘90, provine din comunism. Anuntai o chestie mai dura si se intampla ceva mai putin dur”.

Potrivit Laurei Florea, anuntul presedintelui, facut in mijlocul isteriei cu majorarea taxelor, i-a lasat in offside pe analistii mai mult sau mai putin obiectivi care criticasera aceasta potentiala decizie a guvernului. “Au avut nevoie de un pic de timp in care sa se replieze si sa isi remodeleze discursul”.

Atunci cand a anuntat decizia guvernului, Traian Basescu a pus in oglinda cele doua variante, numindu-le “varianta neincrederii” FMI fata de guvern - cresterea TVA la 24%, cresterea cotei unice si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20% si “varianta increderii”, adica scaderea salariilor si a pensiilor.

Chiar daca “incredere” este un termen tare, pus langa “neincredere” este anulat si arata ca, de fapt, singura optiune a guvernantilor era cea pe care au adoptat-o, spune Bulai.

Si Laura Florea considera surprinzatoare terminologia folosita de Traian Basescu. “Ne-am fi asteptat la cuvintele «optimist» si «pesimist». Insa utilizarea cuvantului «optimist», pe langa faptul ca ar fi parut ca fiind o apreciere, un atribut pus de Presedinte acestor masuri, ar fi fost total nepotrivita in contextul reducerii pensiilor, salariilor bugetarilor sau veniturilor asistatilor sociali. Utilizarea cuvintelor incredere / neincredere a eliminat acest risc de interpretare, dar a indus si notiunea de un tert obiectiv (respectiv FMI) care are sau nu are incredere in Romania”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri