5 / 6

Mitul 5: Nu exista nici o diferenta intre pensia publica si cea privata

Principala caracteristica a pensiei publice este aceea ca depinde mult de raportul dintre numarul de cotizanti si numarul de beneficiari. Mai exact, cati oameni platesc in contul celor care primesc banii. In Romania, dar nu numai, primii se imputineaza, in vreme ce ultimii se inmultesc. Astazi, faci parte dintre cei peste 68% dintre romanii care muncesc.


Dar in 2060, din cauza natalitatii scazute, se estimeaza ca doar 55,8% dintre romani vor mai fi activi, ca sa te sustina la pensie. Mai mult, in prezent, 4 persoane de varsta activa sustin 1 pensionar. In 2060 se estimeaza ca 2 persoane de virsta activa vor sustine 1 pensionar. Asta inseamna ca efortul statului, care trebuie sa completeze diferenta, devine din ce in ce mai mare.


Pe de alta parte, dimensiunea pensiei private facultative va depinde exclusiv de valoarea contributiilor tale efectuate de-a lungul vietii si, bineinteles, de nivelul randamentelor pentru care administratorii le obtin in toata aceasta perioada de timp. "Pensiile private nu sunt dependente de demografie decat intr-o masura foarte mica, indirect, pentru ca si cresterea economica tine de demografie. Sa spui insa ca daca pensiei publice ii merge prost, atunci ii va merge prost si pensiei private, este o exagerare", mai spune Radu Craciun pe blogul sau.


Sursa foto: Vladyslav Starozhylov / Shutterstock 17

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri