5 / 6

Listarile urmatoarelor companii de stat se vor bucura de acelasi entuziasm?

Iulian Panait nu crede ca orice companie de stat care va fi listata va avea acelasi succes ca TGN si TEL. “De exemplu in cazul aeroporturilor sunt destul de sceptic. Daca vorbim insa de o companie producatoare de electricitate (Nuclerelectrica sau poate Hidroelectrica) atunci sunt convins ca va exista un succes poate chiar mai mare decat cel pentru Transgaz si Transelectrica. Companiile producatoare de energie ieftina si nepoluanta vor fi in permanenta cautate”, explica acesta.

In cazul urmatoarelor listari va fi importanta si conjunctura de moment a pietelor globale, precum si pretul actiunilor din ofertele publice initiale ale acestor companii. De asemenea, analistul considera ca Fondul Proprietatea este asteptat cu maxim de interes de catre investitorii romani si straini, cat timp pretul de piata se va situa mult sub valoarea estimata a activului unitar.

“Evolutia altor companii de stat care intentioneaza sa se listeze va depinde de trei factori in aceasta ordine: mersul burselor globale, mediul macro-economic romanesc si performantele financiare ale companiilor respective. Poate parea ilogica aceasta ierarhizare, dar ea este demonstrata de evolutia curenta a bursei”, conchide Panait.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri