3 / 6

ATB si SCD – Analiza fundamentala

Din punct de vedere fundamental, ambele companii prezinta avantaje si dezavantaje. Antibiotice Iasi are indicatori de evaluare in linie cu media la nivel regional, cu un plus de profitabilitate. PER-ul ATB este, la cotatiile de ieri, 17,07, sub media de 22,08 rezultata din comparatia a 15 companii similare din Europa Centrala si de Est.

In schimb, pretul raportat la profitul pe actiune a companiei Zentiva este de 54,28. Indicatorul P/BV (valoarea contabila a actiunii pe pretul actiunii) ofera o valoare de 2,26 pentru ATB, iar 0,93 pentru titlurile Zentiva.

Antibiotice are o rentabilitate a veniturilor si a capitalurilor proprii (ROE) de 13,66%, respectiv 13,18%, fata de 2,02% si un ROE de 1,63% pentru titlurilor SCD. In functie de rata de profitabilitate (ROA) actiunile Antibiotice stau mai bine decat cele ale companiei Zentiva, cu o rata de 9,41% fata de 3,11% a SCD.

“Ambele companii au probleme pe care inca nu le-au rezolvat, asa ca e destul de greu de spus daca reprezinta o investitie buna sau nu. Sunt doua companii care inca sunt expuse influentei stirilor din afara (respectiv privatizarea ATB) sau eficientei strategiilor de business implementate (in cazul SCD). Daca aceste influente vor fi pozitive, evident investitia in cele doua titluri va fi una buna”, crede Marius Pandele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri