5 / 6

Rezultate financiare

Profitul companiei Zentiva a ajuns la un nivel extrem de scazut, anul trecut, si se mentine in aceleasi zone si in primul semestrul al 2008. Cifra de afaceri nu a avut o evolutie entuziasmanta, scazand dramatic de la sfarsitul lui 2006 si pana in prezent.

"Pe ultimele patru trimestre (Q2, Q3, Q4 2007 si Q1 2008) cifra de afaceri cumulata a ajuns la doar 177 de milioane de lei, de la 242 de milioane in 2006, iar profitul a scazut de la 23 de milioane la 5.8 milioane”, explica analistul de la Vanguard.

Zentiva a obtinut un profit net in 2007 de 4,25 milioane lei (1,19 milioane euro), cu datorii de 59,32 milioane de lei, cifra de afaceri neta pentru anul trecut fiind de 193,9 milioane lei.

“Declaratiile oficialilor SCD dau de inteles ca rezultatele financiare de anul trecut au fost influentate de o scadere controlata a vanzarilor si a profitului, necesara pentru a imbunatati eficienta operationala a companiei. Totusi, o miscare ce avea scopul declarat de a mari profitabilitatea la nivelul fiecarui segment al afacerii, deci si la nivel general, a avut pana acum ca efect o scadere importanta a profitului. Fapt care ridica semne de intrebare asupra succesului pe care il va avea schimbarea strategiei de vanzari a firmei”, declara Pandele.

Analistul Vanguard mai spune ca, in cazul in care SCD ar ajunge la o rata a profitului net egala cu media din regiune, de circa 9%, multiplicatorul profitului ar ajunge la 15,3%, ceea ce ar insemna o valoare foarte buna. Asta depinde insa de cat de bine va functiona planul de restructurare al conducerii. Pana acum, nu se poate spune ca acesta a dat roade, motiv pentru care este necesara o atentie sporita in privinta companiei.

Antibiotice a inregistrat anul trecut un profit net de 32,4 milioane lei (9,1 milioane euro), insa compania este obligata sa ofere dividende, ceea ce reduce din beneficiile unei rate ridicate a profitului. Datoriile pe care societatea le-a strans in 2007 sunt de 88,08 milioane de lei, cifra de afaceri neta fiind de 229,4 milioane lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri