3 / 5

Mecanismul arbitrajului

Mecanismul operatiuniii de arbitraj presupune alegerea a doua actiuni cu cotatii diferite la un moment dat, ale aceleasi actiuni sau ale unor produse echivalente. Investitorul vinde pe piata cu cotatia cea mai mare si, simultan, realizeaza cumpararea, in cantitate echivalenta, pe piata cu cotatia mai mica, realizand profit din diferentele de pret.

Principiul arbitrajului spot/futures este acelasi ca si in cazul arbitrajului spot/spot: se cumpara actiuni pe piata cu cotatia mai mica si simultan aceeasi actiune pe piata cu cotatia mai mare. Pe piata de capital din Romania pot fi efectuate operatiuni de arbitraj intre pietele spot si futures in cazul actiunilor cotate atat pe piata BVB, cat si pe piata BMFMS sub forma de contracte futures.

Ceea ce trebuie sa faca un investitor in acest caz este sa urmareasca in paralel cotatiile unei actiuni pe piata spot (BVB) si pe piata futures (BMFMS) pe diferite scadente, iar in momentul in care diferenta de pret dintre cele doua piete este suficient de mare pentru a-i asigura randamentul dorit, investitorul va cumpara de pe piata BVB o cantitate de actiuni si va vinde simultan sau foarte rapid aceeasi cantitate de actiuni in echivalent contracte futures pentru scadenta dorita.

La scadenta, cand cele doua piete vor furniza cotatii indentice sau foarte apropiate, investitorul va lichida ambele pozitii si va incasa profitul rezultat din diferenta blocata. Operatiunea de lichidare a pozitiilor se poate face si inainte de scadenta contractelor futures daca diferenta de pret spot/futures pe actiunea respectiva se micsoreaza seminificativ.

Arbitrajul prin mecanismul sau este o operatiune cu riscuri extrem de mici. In anumite conditii, pot aparea considerente suplimentate ce tin de specificul fiecarei operatiuni de arbitraj care trebuie avute in vedere. De exemplu, daca se opereaza pe piete in care volumul de tranzactionare este redus, trebuie asigurat un minim de capital suficient pentru a evita posibilitatea aparitiei apelului in marja.

Prin asumarea unor riscuri extrem de reduse in cadrul operatiunilor de arbitraj se pot investi bani cu randamente anualizate situate mult peste cele generate de instrumente considerate sigure (titluri de stat, depozite bancare).

O alta conditie importanta pentru investitor in vederea efectuarii de tranzactii de arbitraj spot/futures este deschiderea de conturi de client atat pentru piata spot, cat si pentru piata futures si detinerea sumelor de bani in cash necesare in ambele conturi.

De asemenea, la fel de important este accesul cat mai direct sau comunicarea cat mai rapida dintre investitor si brokerul sau. De preferat pentru astfel de operatiuni este detinerea de conturi de tranzactionare online prin care investitorul poate urmari permanent cotatiile pe cele doua piete in timp real si poate introduce singur ordinele de tranzactionare, eliminandu-se astfel timpul necesar contactarii brokerului si comunicarii detaliilor privind ordinele de tranzactionare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri