4 / 5

Cui se adreseaza aceste strategii

“Arbitrajul si hedgingul se adreseaza cu precadere acelor investitori care au acumulat mai multa experienta pe piata de capital, in sensul ca au tranzactionat nu numai produse clasice – actiuni, obligatiuni – ci si produse derivate”, ne-a explicat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Dupa ce un investitor a reusit sa inteleaga mecanismele individuale ale fiecarui produs in parte ar putea sa realizeze o combinatie a acestora care sa ii produca un randament cat mai bun in conditiile de risc asumat.

Operatiunile de hedging si de arbitraj pot fi alternative pentru reducerea valorii portofoliului de la BVB, insa inainte de a implementa astfel de strategii trebuie determinate foarte atent toate costurile si riscurile asociate, afirma Barbulescu.

Diferenta dintre arbitraj si hedging este aceea ca prin arbitraj se urmareste specularea acelor spread-uri (diferente) aparute intre pietele unui produs, scadentele acestuia sau produse similare cu scopul obtinerii unui profit sigur determinat de aceste diferente.

In cazul hedging-ului se fixeaza cursul valutar, prtul marfurilor, nivelul dobanzilor, valoarea actiunilor etc., cu mul timp inainte de efectuarea operatiunilor de vanzare/cumparare a produselor respective. Este o modalitate de protectie impotriva cresterii costurilor sau scadere a preturilor de vanzare, conchide reprezentantul Prime Transaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri