2 / 4

Defensive stocks – dividende constante si venituri stabile

In afara de companiile de refugiu mai exista o categorie de societati care ofera in general un dividend constant si inregistreaza venituri stabile indiferent de ciclul economic in care ne aflam. In perioade de incetinire a ritmului de crestere economica acestea au tendinta de a inregistra la bursa performante mai bune decat media pietei, iar in conditii de expansiune tind sa aduca randamente mai slabe comparativ cu restul pietei. Companiile din acest sector au in general un beta mai mic de 1 si se numesc “defensive stocks".

“Din fericire, chiar daca putine la numar, astfel de actiuni gasim si pe piata de capital din Romania, cele mai bune exemple in acest sens fiind Transgaz si Transelectrica. Cererea pentru gaz si electricitate prezinta o elasticitate mult mai scazuta la inasprirea parametrilor din economie. Mai mult, cele doua companii au o activitate reglementata, veniturile si profitabilitatea acestora fiind calculate dupa o metodologie clara, permitandu-le o oarecare stabilitate si continuitate in raportarile de la an la an. Cel putin din punct de vedere teoretic, aplicarea unei astfel de strategii ar trebui sa aduca performante mai bune in comparatie cu piata pe un trend de scadere. Pe un trend de crestere la bursa aplicarea unei astfel de strategii ar aduce randamente mai slabe”, ne-a mai explicat Andreea Gheorghe.

Indicele beta este un indicator de evaluare a riscului unei actiuni. Teoria financiara spune ca riscul unei actiuni are doua componente: riscul specific actiunii respective, numit si risc diversificabil si exprimat prin volatilitate (abaterea medie patratica) a actiunii, si riscul sistematic (numit si risc de piata sau nediversificabil), exprimat prin indicele beta.

Acest risc este diversificabil datorita faptului ca el scade si tinde spre zero pe masura diversificarii portofoliului (includerii mai multor actiuni in portofoliu). In mod conventional valoarea indicelui beta pentru intreaga piata (pentru un portofoliu ce include toate actiunile din piata) este 1.

“Astfel, o actiune cu un indice beta de 1 va evolua in acelasi ritm cu piata - va creste sau va scadea la fel de mult ca aceasta. O valoare mai mare de 1 arata faptul ca actiunea respectiva va reactiona mai puternic decat piata - va creste si va scadea mai mult decat aceasta. Valori subunitare arata ca pretul va reactiona mai slab, adica va creste si va scadea mai putin decat piata. In fine, valori negative arata o evolutie contrara celei a pietei - cand piata scade, actiunea respectiva creste, si invers”, se mai scrie in raportul Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri