3 / 6

Cat dureaza pregatirea documentatiei necesare accesarii unui fond european?

Documentatia necesara solicitarii finantarii din fonduri structurale este diferita pentru fiecare Program Operational in parte.

Astfel, cei interesati au la dispozitie Ghidul Solicitantului, in care documentatia solicitata de catre fiecare autoritate de management responsabila este descrisa in detaliu. Intocmirea cererii de finantare, in conformitate cu formularele standard impuse, poate dura o perioada lunga de timp deoarece, in cele mai multe cazuri, trebuie sa reflecte informatii din studiile de fezabilitate si din planul de afaceri, spun specialistii.

Gabriela Popa (foto), principal pentru Ensight Management Consulting, a exemplificat detaliind cu privire la Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - POS CCE, AXA PRIORITARA 1.

“Un sistem inovativ si eco-eficient de productie, cererea de finantare trebuie sa fie in mod obligatoriu insotita de studiul de fezabilitate. In practica, s-a constatat ca perioada necesara pregatirii cererilor de finantare, a studiilor de fezabilitate si a planurilor de afaceri este de doua pana la patru luni, tinand cont de experienta limitata sau chiar inexistenta a solicitantilor (companii, institutii publice, institutii de invatamant, ONG-uri) in intocmirea unor astfel de documente”, a explicat Popa.

Dupa obtinerea co-finantarii (cel mai frecvent de la o banca), dosarul de achizitii publice trebuie intocmit respectandu-se ad-litteram reglementarile in vigoare privind achizitiile publice.

"Din nou, timpul necesar pentru intocmirea caietelor de sarcini si a documentatiei aditionale, dupa caz, variaza considerabil in functie de complexitatea proiectului. Este evident ca perioada de timp pentru elaborarea unui caiet de sarcini pentru achizitionarea unui singur utilaj va fi substantial mai scurta (de ordinul zilelor) fata de contractarea unor lucrari de constructii (civile, de infrastructura etc.)", a spus Popa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri