2 / 6

Care sunt cauzele acestor schimbari ?

Discutiile din ultima vreme din mijloacele mass-media au vizat luari de pozitie ale reprezentantilor statelor membre ale Uniunii Europene cu referire directa la cooperarea, la nivel administrativ, in ceea ce priveste domeniul taxarii rezidentilor din tarile membre ale Uniunii Europene.

“Cauzele care au condus la discutii si propuneri referitor la « relaxarea » strictetii unor state precum Elvetia, Austria si Luxemburg in ceea ce priveste secretul bancar de care sunt tinute institutiile bancare in general, sunt generate de necesitatea de a combate, mai eficient, evaziunea fiscala. Efectul scontat este de a obtine o mai mare transparenta asupra operatiunilor derulate de contribuabili in statele membre”, a declarat Cosmin Stefanescu, avocat senior asociat in cadrul companiei de consultanta, avocatura si audit Mazars Romania.

De altfel, Laszlo Kovacs, Comisarul european pentru taxe si uniune vamala, a inaintat Comisiei Europene, la Bruxelles, la data de 2 februarie, o propunere care se doreste a se materializa intr-o Directiva a Consiliului referitor la cooperarea administrativa in domeniul taxarii.

“Aceasta ar veni ca o consecinta fireasca a unei foarte mari mobilitati a contribuabililor din/in statele membre, a unui numar crescand de tranzactii cross-border si nu in cele din urma, a « internationalizarii » instrumentelor financiare, lucruri care creeaza dificultati statelor membre in ceea ce priveste taxarea corecta si eficienta a contribuabililor”, a detaliat Stefanescu pentru Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri