4 / 6

Ce informatii pot dezvalui bancile din Romania?

In ce priveste legislatia din Romania, sunt aplicabile prevederile legale privind institutiile de credit si adecvare a capitalului referitor la secretul profesional in domeniul bancar si relatia cu clientela, precum si la schimbul de informatii si secretul profesional.

“Astfel, obligatia de pastrare a secretului profesional in domeniul bancar nu poate fi opusa unei autoritati competente in exercitarea atributiilor de supraveghere. Prin derogare de la principiul confidentialitatii informatiilor clientilor, legislatia bancara reglementeaza conditiile stricte in care institutiile de credit supuse legii romane pot decide, in cazuri justificate, furnizarea de informatii, precum si cazuri in care acestea sunt obligate sa furnizeze informatii de natura secretului bancar”, a mai explicat Stefanescu pentru Wall-Street.

Informatiile de natura secretului bancar pot fi furnizate, in masura in care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate. Exista cateva situatii in care se pot furniza astfel de date, a mentionat Stefanescu.

O prima situatie de acest gen este furnizarea de informatii la solicitarea scrisa a unor autoritati sau institutii ori din oficiu, daca prin lege speciala aceste autoritati sau institutii sunt indrituite, in scopul indeplinirii atributiilor lor specifice, sa solicite si/sau sa primeasca astfel de informatii. Insa trebuie identificate clar informatiile care pot fi furnizate de catre institutiile de credit in acest scop.

Apoi, informatiile mai pot fi eliberate la solicitarea instantelor de judecata, in scopul solutionarii diferitelor cauze deduse judecatii si nu in ultimul rand dupa inceperea urmaririi penale impotriva unui client, la solicitarea scrisa a procurorului sau a organelor de cercetare penala, cu autorizarea acestuia.

“In plus, legislatia aplicabila institutiilor de credit prevede in mod expres ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) poate schimba informatii cu autoritatile competente din alte state membre, potrivit prevederilor legale si ale altor acte normative aplicabile institutiilor de credit, numai daca informatiile primite de respectivele autoritati sunt supuse unor cerinte de pastrare a secretului profesional”, a specificat Stefanescu.
El a mai spus ca, Ministerul Finantelor Publice transmite Comisiei Europene si celorlalte state membre numele autoritatilor din Romania care pot primi informatii confidentiale.

De asemenea, a spus Stefanescu, actul normativ privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor prevede ca bancile, sucursalele bancilor straine si institutiile de credit vor raporta (este deci o cerinta imperativa) Oficiului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri