2 / 5

De ce sta pe loc piata de pensii facultative?

Dificultatile financiare, in contextual economic puternic afectat de criza mondiala, atat ale clientilor individuali, cat si ale companiilor, sunt fara niciun dubiu motivul principal al vanzarilor noi sub asteptari, sustin administratorii fondurilor.

“In conditiile unui mediu economic nefavorabil si cu un inalt grad de incertitudine, era de asteptat ca angajatorii sa incerce sa isi diminueze cat mai mult costurile. Astfel, marea majoritate a celor care isi exprimasera interesul de a include pensia facultativa in pachetul de beneficii oferit angajatilor, au renuntat sa o faca, cel putin anul acesta”, explica Felicia Popovici, vicepresedente al Raiffeisen Asset Management.

Totodata, exista o problema care poate fi remediata in vederea sprijinirii pilonului III: deductibilitatea fiscala, deocamdata doar partiala, ar trebui acordata si pentru contributiile sociale, si nu doar pentru impozitul pe venit / profit, spun jucatorii din industrie.

In prezent, contributiile la pilonul III sunt deductibile fiscal doar de la plata impozitului de 16% (pe venit / profit), dar ele ar trebui scoase si din baza de calcul a contributiilor sociale, pentru o deductibilitate fiscala deplina. “Asta ar atrage foarte mult companiile in sistem, ar stimula piata de pensii facultative si ar da un impuls binemeritat economisirii in Romania”, puncteaza Andanut, presedintele APAPR.

Rezolvarea problemei deductibilitatii ar sprijini puternic dezvoltarea pietei pensiilor facultative, “eliminand dependenta de pensia publica si micsorand presiunea pe bugetul de stat”, este de parere si Felicia Popovici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri