3 / 4

Reforma pensiilor in lume. Diferente si asemanari

Problemele demografice cu care Romania se confrunta si din partea careia va avea tot mai multe probleme sunt intalnite peste tot in lume, de aceea statele si-au reformat sau isi reformeaza sistemul public de pensii, introducand sisteme private de economisire pentru pensionare.

De exemplu, in regiunea Europei Centrale si de Est, 11 state au adoptat modelul de pensii private de tip multipilon recomandat de Banca Mondiala. Reforma a inceput in regiune in 1994, intai cu pilonul III de pensii private facultative si apoi cu pilonul II de pensii private obligatorii.

„Statele din regiune au adoptat modelul de baza al Bancii Mondiale, adaptandu-l si modificandu-l in legislatia nationala dupa cum au considerat necesar. Pe lista statelor din zona care iau in calcul reforme similare se afla Republica Moldova, Ucraina, Rusia si alte tari. La sfarsitul anului 2008, in cele 11 sisteme de pensii private din Europa Centrala si de Est functionau peste 300 de fonduri de pensii private, care administrau circa 60-65 de miliarde de euro pentru mai mult de 35 de milioane de clienti”, potrivit APAPR.

Apoi, in Europa de Vest, sistemele de pensii private sunt diferite ca model fata de cele din Est. Modelul de baza este cel al pensiilor private ocupationale, oferite si administrate de catre companiile angajatoare. „De cele mai multe ori, practica a venit inaintea legislatiei – companiile incepand sa ofere „pachete de pensii private” cu mult inainte ca domeniul sa devina reglementat oficial. Diferentele fata de sistemul estic, cum este cel romanesc, sunt multiple si foarte complexe”, potrivit analizei Asociatiei.

APAPR mai explica si faptul ca nu toate statele europene au scheme de economisire privata, desi sistemele publice de pensii sufera de pe urma acelorasi probleme demografic ca si cele descrise mai sus, in cazul Romaniei.

De asemenea, la nivel global, tot mai multe state recurg la solutia privata pentru a-si reforma sistemul public de pensii. Modelul pensiilor ocupationale, foarte raspandit in Europa de Vest, este adoptat si de SUA, dar si de multe alte tari. „Diferentele dintre sistemele de pensii private din intreaga lume sunt insa si mai complexe decat cele de pe continentul european. La nivel global, activele totale ale fondurilor de pensii private erau de circa 20-25 de mii de miliarde de euro (trilioane de euro), la finele anului 2008”, detaliaza APAPR.

Numarul celor care economisesc pentru batranete in diverse scheme de pensii private este estimat la un miliard de persoane, conform datelor Asociatiei.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) implineste luna aceasta 5 ani de la infiintare, perioada in care operatorii din piata de pensii private au sustinut reforma pensiilor in Romania atat prin know-how dar si prin investitii de aproximativ o jumatate de miliard de euro.

In prezent, APAPR are 18 membri (13 administratori de fonduri de pensii si 5 banci depozitare), o reprezentativitate de aproape 100% pe piata de pensii private si este afiliata la cele mai puternice si influente organizatii mondiale de profil: EFRP (Federatia Europeana a fondurilor de pensii private) si FIAP (Federatia Internationala a administratorilor de fonduri de pensii). Fondurile de pensii din Romania numara in prezent aproape 5 milioane de participanti (pilonul II obligatoriu + pilonul III facultativ).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri