1 / 5

Situatiua actuala. Care sunt cauzele existentei acestor conturi nealimentate lunar?

Pentru cei 1,4 milioane de participanti cu conturile nealimentate lunar, nu exista doar o singura explicatie.

Astfel, detaliaza presedintele APAPR, Crinu Andanut (foto), pentru circa 400.000 dintre ei, care au conturile goale (nicio contributie pana acum), explicatia sta in procedura de validare initiala – este clar ca ei nu mai sunt parte a pietei muncii, cel putin nu in Romania, din moment ce pentru ei nu s-a contribuit timp de 16 luni la rand.

In al doilea rand, la o succinta privire retrospectiva observam ca in luna mai 2008, prima cu contributii virate in conturile participantilor la pilonul II, erau peste 961.000 de participanti care nu au primit acea prima contributie.

"Daca ii scadem pe cei 400.000 explicati anterior, ajungem la peste 560.000 de participanti care aveau conturile nealimentate intr-o luna 'normala', intr-o perioada fara criza financiara, economica, pe piata muncii. Cel mai probabil, acest gol este cauzat de dinamica normala a pietei muncii: schimbari de locuri de munca, intrari sau iesiri in perioada de ajutor de somaj, intrari sau iesiri din perioada de concediu de maternitate, etc., adica toate situatiile care afecteaza continuitatea viramentelor lunare de contributii catre bugetul public de pensii”, a mai explicat Andanut.

Comparativ cu numarul de 961.000 de participanti cu conturile goale de la startul sistemului, cei 1,4 milioane de azi mai au in plus sub jumatate de milion de participanti cu conturile nealimentate azi, situatie pentru care este intr-adevar de vina criza economica.

"Exista un numar in crestere de someri, tot mai multe companii au probleme cu plata CAS, de aici si cresterea alarmanta a numarului de conturi goale. De retinut este insa ca, din 1,4 milioane de participanti cu plati inconstante de CAS, doar mai putin de jumatate de milion sunt adusi in aceasta situatie de criza economica”, mentioneaza Andanut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri