4 / 5

Cum verifici situatia contului?

Orice participant are mai multe metode de a afla daca angajatorul ii vireaza sau nu contributiile luna de luna. Cea mai simpla metoda este accesarea portalurilor online puse la dispozitie de majoritatea administratorilor, portalurile sunt, de altfel, centralizate de catre APAPR.

De asemenea, o data pe an, toti participantii isi pot vedea istoricul de contributii in scris, el fiind trimis in cadrul scrisorii anuale de informare de catre administratori (prin lege).

In plus, se poate controla situatia contului prin call-center-urile pe care majoritatea administratorilor le pun la dispozitia participantilor.

"Masurile ce pot fi luate de participanti sunt insa, din pacate, limitate. Salariatii pot atrage atentia angajatorilor ca trebuie sa le plateasca toate contributiile sociale, pentru ca ei sa primeasca banii in fondul de pensii private obligatorii la care au aderat. Este insa important ca orice participant sa stie care este situatia reala a platilor sale, pentru a fi ferit, macar teoretic, de efectele contributiilor virate inconstant”, explica Andanut.

El atrage atentia ca o contributie lipsa pe an poate aduce o pensie (si de la stat si din sistemul privat) mai mica cu pana la 10%, iar doua luni lipsa inseamna o pensie mai mica cu 20%.

"Acestea fiind datele problemei si pierderile semnificative pe care oricine participant le poate inregistra daca nu-si primeste banii in cont lunar este important ca fiecare sa-si urmareasca cu regularitatea virarea contributiilor, mai ales in aceasta perioada de turbulente economice”, a concluzionat Andanut pentru Wall-Street.

La sfarsitul primelor 7 luni ale anului, confrom APAPR, numarul total al aderentilor la fondurile de pensii private obligatorii a ajuns la aproape 4,8 milioane, dintre care aproape 4,4 milioane au primit in contul personal cel putin o contributie lunara, din cele 15 virate pana in prezent.

Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii au ajuns la sfarsitul primelor 7 luni din acest an la 1,7 miliarde de lei, adica 404,8 milioane de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri