3 / 5

De ce este atat de importanta declaratia nominala de CAS depusa de angajatori?

Pentru a sti cum sa procedam este nevoie sa intelegem cum functioneaza sistemul. Astfel, trebuie stiut ca Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) face viramentul banilor catre contul fiecarui participant la Pilonul II in baza declaratiei nominale si nu in baza platii.

Plata se regularizeaza ulterior, inclusiv cu ajutorul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). "Din acest punct de vedere, introducerea Pilonului II nu a schimbat altceva decat o crestere a transparentei, pentru ca acum, luna de luna, fiecare din cei 4,4 milioane de participanti activi ai sistemului poate afla care este situatia sa reala. In plus, avem periodic situatii centralizatoare la nivelul intregii piete, ceea ce da o imagine inclusiv asupra sistemului public de pensii”, explica Andanut.

De asemenea, presedintele APAPR crede ca aceasta transparenta ar trebui sa responsabilizeze individul, in primul rand prin oferirea acestei informatii.

"Sistemul ne ajuta, de fapt, pe toti sa realizam ca responsabilitatea pentru obtinerea unei pensii decente apartine fiecaruia dintre noi. Nimeni nu a spus vreodata ca drumul catre o batranete linistita este usor, fie ca vorbim de pensia de stat sau cea privata”, adauga el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri