2 / 5

Deductibilitatile, mecanismul cel mai eficient pentru promovarea asigurarilor

Pe langa importanta protectiei financiare pe care asigurarile o ofera, acordarea de deductibilitati fiscale ar incuraja romanii sa achizitioneze polite de asigurare, cu efecte spre dezvoltarea industriei autohtone, spun specialistii.

“Am afirmat de multe ori si de mult timp, de circa 5-6 ani, ca motorul dezvoltarii asigurarilor sunt deducerile fiscale, lucru care s-a intamplat in toate tarile la startul industriei. Au existat la inceput deduceri, doi sau trei ani, dupa care acestea au fost retrase. Oamenii insa intelegeau in acea perioada ce inseamna sa ai asigurare, fiind despagubiti in caz de daune, astfel ca isi contractau polite in continuare si dupa incetarea acordarii de deductibilitati”, declara Bogdan Andriescu (foto), presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

El este de parere ca acesta este mecanismul cel mai simplu si cel mai eficient atat pentru promovarea industriei, cat si cresterea apetitului romanilor pentru produsele de asigurare. “Numai ca deducerea ar deschide o portita si spre alte deduceri. Daca executivul ar face o singura deducere pentru asigurari ar veni si celelalte industrii sa ceara acelasi lucru, ar fi ca o cutie a Pandorei pe care guvernul nu-si permite sa o deschida, mai ales acum, pe timp de criza”, adauga seful brokerilor de asigurari.

Totodata, dezvoltarea sectorului asigurarilor de viata are o serie de efecte benefice asupra dezvoltarii pietelor financiare, prin consolidarea stabilitatii sectorului bancar, facilitarea dezvoltarii pietei de titluri de stat pe termen lung sau cresterea eficientei pietei financiare.

“In lumina acestor beneficii, o buna parte din statele membre ale UE, precum si majoritatea membrilor OECD stimuleaza prin mijloace fiscale dezvoltarea pietei asigurarilor de viata prin reduceri de impozite sau deductibilitatea primelor de asigurare, in special cele asociate economisirii pe termen lung. Similar, consideram necesara sustinerea dezvoltarii sectorului asigurarilor de viata si in Romania, prin acordarea de deductibilitate fiscala pentru primele subscrise la asigurarile de viata”, adauga Coman.

Ea a adaugat ca aceste initiative se vor concretiza intr-o solicitare adresata Guvernului prin intermediul UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania), care prevede deductibilitatea totala a cheltuielilor reprezentand prime pentru asigurarile de viata efectuate atat de angajator, cat si de angajat.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri