3 / 4

Valoarea dividendului, importanta redusa in decizia de investitie

In general, randamentul dividendului unei actiuni se compara cu dobanzile practicate la depozitele bancare, cand un investitor vrea sa ia o decizie de cumparare. Desi dobanda-cheie a fost redusa recent de catre Banca Centrala la 6,5%, cele mai multe randamente ale dividendelor oferite de companiile listate se incadreaza sub acest nivel.

“Politica de dividend are o pondere din ce in ce mai mica in decizia de investire in actiuni. Cei care investesc in SIF-uri urmaresc climatul international si se uita la sectorul bancar si abia apoi la randamentele dividendelor. Daca rezultatele sistemului bancar vor fi mai bune de la an la an si dividendele primite de SIF-uri vor fi mai mari”, apreciaza Andrei Radulescu (foto).

Necula este de parere ca politica de dividend in luare deciziei de plasament difera de tipul investitorului. “Daca aceasta face plasamente pe termen lung, dividendele sunt un argument, insa cum piata este facuta, in prezent, de speculatori, acestia nu se uita in momentul de fata la dividende”, explica brokerul Prime Transaction.

Reprezentantul Intercapital nu considera ca randamentul dividendului mai este relevant in conditiile actuale ale dobanzilor practicate, in mare parte aceasta valoare fiind inclusa in pret. El se asteapta ca actiunile companiilor care au afisat dividende sa creasca doar pe baza evolutiilor si a stirilor venite de pe plan international.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri