3 / 4

Clientii trebuie sa analizeze inflatia asteptata la scadenta

Dobanda incasata pentru un depozit la termen trebuie sa fie comparata cu rata inflatiei asteptata la momentul scadentei plasamentului, rata actuala a inflatiei nefiind potrivita pentru calcularea dobanzii reale.

“Calculul corect pentru rata reala a dobanzii trebuie facut tinand cont de inflatia asteptata pentru momentul la care se ajunge la scadenta depozitului. Nu putem sa folosim rata inflatiei din prezent, de 7%, deoarece peste un an spre exemplu sigur nu o sa mai fie la acelasi nivel”, explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Banca Nationala a Romaniei a majorat prognoza de inflatiei pentru acest an cu peste patru puncte procentuale, de la 3,7% cat estima initial pentru finalul acestui an la 7,8% din cauza majorarii cotei TVA.

Spre sfarsitul anului 2011 rata anuala a inflatiei ar urma sa intre in intervalul de variatie si sa ramana la acest nivel. Daca lucrurile merg in parametrii pe care i-am introdus in acest moment in model si daca nu vom avea efecte de runda a doua cauzate de majorarea TVA atunci inflatia poate ajunge la 3,1% in 2011", sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Anterior, banca centrala estima o rata a inflatiei de 3,7% la finalul lui 2010 si de 2,8% pentru finalul anului 2011.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri