3 / 4

"Romania a revenit partial pe radarele investitorilor straini"

Analistul Wood&Co se asteapta la o crestere constanta a volumelor bursei romanesti, pe fondul vanzarilor de pachete planuite de stat si a intensificarii activitatii jucatorilor institutionali locali (fondurile de pensii, cele mutuale, SIF-urile sau Fondul Poprietatea). Insa, pentru realizarea acestor lucruri, este nevoie de un suport real din partea statului.

Insa, ce se va intampla daca nu se vor respecta acele promisiuni de care depinde atat de mult dezvoltarea bursei?

„Din punctul meu de vedere este destul de simplu: putem fi ca Polonia, cu volume de 3-4 milioane dolari pe zi, sau ca Slovacia, cu 50.000 de dolari. Statul trebuie sa inteleaga ca are nevoie de bani si ca bursa este o sursa buna. Insa pana acum a fost probabil vorba de un cerc vicios: nu au existat listari pentru ca nu erau lichiditati, nu erau bani in piata pt ca spectrul de investitii era foarte limitat”, a explicat Ovidiu Fer.

Acesta se asteapta la o revigorare a activitatii, pe masura ce efectele indirecte ale listarii Fondului Proprietatea se vor resimti pe parcurs (legate de guvernanta corporativa, dezvoltarea infrastructurii pietei).

Privita din afara, piata romaneasca inca mai prezinta temeri la nivel macroeconomic si multa incertitudine privind scena politica.

Insa, analistul Wood remarca o revigorare a interesului, in sensul ca investitorii incep sa se uite la Romania din ce in ce mai mult.

„Partial, Romania a revenit pe radarele investitorilor prin listarea fondului, insa acum trebuie completari cu cresteri de free float si noi listari. Sunt convins ca exista si un mare potential domestic - companii private romanesti care ar putea acces sa piata de capital, insa guvernul trebuie sa ofere primul exemplu”, afirma Ovidiu Fer.

Acesta remarca eforturile Bursei de Valori Bucuresti de atragere a emitentilor si de crestere a vizibilitatii in ochii investitorilor, Wood oferind sustinerea si ajutorul in acest sens.

Citeste si Optimismul cehilor: 5 factori care vor sustine dezvoltarea BVB


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri