3 / 4

Investitorii locali se tem ca banii FP “aluneca” spre alte tari

Investitorii de retail din piata romaneasca nu vad cu ochi buni recentele mutari din portofoliul de investitii al Fondului Proprietatea.

Faptul ca pentru prima data de la infiintare FP are in portofoliu banci, in vreme ce o parte investitiile lunare au fost facute in Austria, arata ca Fondul a cumparat in luna februarie actiuni Erste Bank, direct de pe Bursa de la Viena, considera reprezentantii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

In aceste conditii AIPC vorbeste despre comisioanele prea mari practicate de bursa locale, care ar avea rolul de a indeparta investitiile importante de BVB.

“Nu intelegem de ce brokerii si actionarii BVB din Romania isi taie singuri mana si pastreaza in calitatea lor de actionari comisioane foarte mari in timp ce Bursa a strans sume uriase de bani in conturi”, se mentioneaza intr-un raport al AIPC.

Asociatia considera ca presupusa tranzactie cu actiuni Erste Bank reprezinta un semnal de alarma al faptului ca Romania are una dintre cele mai scumpe burse din lume.

Fondul Proprietatea s-a listat pe BVB la inceputul acestui an, pretul actiunilor FP fiind in prezent cu 5,7% mai mic decat cel din prima zi de tranzactionare pe bursa. La inchiderea sedintei de vineri, un titlu FP se tranzactiona pentru 0,612 lei, compania fiind astfel evaluata la 8,4 miliarde lei (2 miliarde euro).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri