3 / 6

Va reusi Consiliul sa convinga actionarii cu proiecte?

Ramane de vazut ce vor prefera actionarii: o suma de bani din dividende extraordinare sau pastrarea resurselor pentru dezvoltarea pietei de capital.

“Mereu vorbim despre Polonia care se tot dezvolta si judecand dupa acest exemplu as spune ca nu suntem in postura sa distribuim actionarilor aceste fonduri. Sunt atatea lucruri de facut pe BVB, banii respectivi pot sa fie investiti in altceva, in promovarea pietei, in atragerea unor noi emitenti, chiar am aplaudat initiativa BVB pentru road-show-ul de la Londra. Pe mine nu ma intereseaza postura de actionar, ci vreau ca in Romania sa existe o piata de capital functionala in care eu, ca manager al unei societati de brokeraj, sa imi pot creste business-ul. Cred ca banii din capitalul social se pot cheltui pentru realizarea unor profituri viitoare”, a declarat Grigore Chis (foto), directorul general al Broker Cluj, singura firma de intermediere listata pe BVB.

Aici intervine rolul Consiliul Bursei, care va trebui sa convinga actionarii ca vor investi banii in proiecte importante.

Daca administratorii vor prezenta niste proiecte viabile legate de banii din capitalul social, care sunt de fapt niste bani cash ce stau in banca de cativa ani de zile, atunci o parte din actionari probabil se vor gandi inca o data la oportunitatea diminuarii capitalului”, a declarat Adrian Manaila, proprietarul societatii de brokeraj Eldainvest si fost membru in Consiliul Bursei.

Mai mult, Manaila spune ca este normal ca actionarii sa gandeasca ca in cazul oricarei alte companii: daca banii cash nu sunt folositi la nimic, atunci mai bine sa fie distribuiti actionarilor.

Am asteptat un proiect, preluarea unui pachet de actiuni in cadrul unui alt operator bursier, achizitia unui sediu, etc., insa aceste lucruri nu s-au realizat”, conchide Manaila.

Conform BVC, cele trei strategii prioritare pe care BVB isi va structura activitatea in anul 2011 vor fi sustinute de o serie de proiecte concrete, care sunt grupate in patru categorii: proiecte care vizeaza activitatea curenta (mentenanta), proiecte impuse, proiecte performante si special.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri