3 / 4

Ce urmeaza pentru piata

BVB a semnat un protocol cu OPSPI, in ce priveste oferta Petrom, propunand deja alocarea unui procent din oferta pentru investitorii de retail, pentru a incuraja atragerea acestora in piata.

„Noi am propus intre 10 si 30% din oferta pentru retaileri, dar decizia va fi luata de vanzator si consortiul intermediar”, a explicat Ionescu.

Urmatoarea listare programata la BVB este cea a NEPI, ce va inaugura segmentul REITs-urilor. Directorul Bursei estimeaza inceputul lunii mai pentru inceperea tranzactionarii, prospectul fiind depus la CNVM si BVB pentru aprobare.

"Estimez ca termenul va fi ca si in cadrul celorlate oferte, desi nu trebuie sa uitam ca este primul fond de real-estate care se listeaza si al doilea emitent international. NEPI va fi pe bursa nu mai tarziu de jumatatea lunii mai", declara Dan Weiler, director executiv pe Corporate Finance Investment Banking la BCR, in urma cu o luna.

De asemenea, pentru acest an mai este asteptata o oferta publica pe Bursa de Valori Bucuresti, a unui dezvoltator imobiliar, care si-a ales deja intermediarul.

BVB mai poarta discutii cu Ministerul Economiei pentru listarea companiilor, lucreaza impreuna cu Franklin Templeton in proiectul de cotare pe bursa a firmelor din portofoliu si discuta cu mai multe companii private, precum Softwin, Diverta sau UTI.

„Din pacate, in cateva luni nu poti umple un gol format in 15 ani. Este momentul sa mai iesim din birouri, si noi si intermediarii, si sa punem umarul la consolidarea pietei”, a declarat ionescu.

De asemenea, in curand urmeaza sa se listeze si derivatul cu activ suport pe titlurile BVB, care va debuta direct cu market-maker, undeva in luna mai.

Pentru anul viitor, BVB isi propune dublarea valorii medii a tranzactiilor, pana la 20 de milioane de euro. In 2007, cand valoarea medie a tranzactiilor era de 23 milioane euro, o actiune BVB se tranzactiona la aproximativ 200 de lei. In sedinta de ieri, titlurile BVB au inchis la valoarea de 42 de lei.

Pentru Adunarea Generala a Actionarilor din 29/30 martie, au fost convocati 1333 de actionari. Spre comparatie, la listarea din iunie 2010, BVB avea 331 de actionari.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri