2 / 5

Investitiile financiare: Fruntase la criza, codase la crestere

Piata financiara isi pastreaza atributul de barometru al economiei si anticipeaza evolutiile economice, crede Alin Bredea (foto), directorul de operatiuni al Prime Transaction, mentionand ca businessul din spatele lumii financiare are o anumita inertie in preluarea trendului pietelor.

„Ca atare, am putea spune cu siguranta ca serviciile financiare incep sa beneficieze de revenirea pietelor financiare insa, personal cred ca este nevoie de cel putin un an de trend pozitiv pentru ca efectul sa se transmita in mod semnificativ spre industria financiara”, a declarat Brendea.

Astfel, tinand cont de calendarul evenimentelor economice este probabil ca efectul pozitiv sa inceapa sa se manifeste de o maniera vizibila in prima parte a anului urmator.

Eugen Voicu, presedintele Certinvest, vede o revenire a sectorului financiar pe plan global, desi in Romania situatia este putin diferita.

„Cred ca bancile au nevoie de suportul unei cresteri economice pentru a putea relua creditarea. Este foarte probabil sa se intample acest lucru in ultima parte a anului, dar statul a suplinit bine lipsa unei cereri venite de la clientii economici”, a declara Voicu.

Iulian Panait, presedintele KTD Invest, crede ca ciclicitatea se va respecta si sectoarele financiare vor fi printre primele care vor iesi din criza, dar nu se refera la brokerajul de pe piata de capital, ci mai degraba la banci, companiile de asigurari si chiar administratorii de fonduri de investitii.

„Brokerilor le va fi putin mai greu sa iasa din criza, nu din cauza ca activitatea lor nu ar creste, ci din cauza ca perioada de criza a intensificat extrem de mult concurenta. C atare, acum comisioanele sunt la un nivel foarte scazut ceea ce face ca veniturile sa ramana mici, chiar daca valoarea tranzactiilor a crescut”, a explicat Panait.

Datele macroeconomice de anul trecut releva primele ramuri care au iesit din criza au fost cele bazate pe exporturi, pe fondul majorarii cererii in Uniunea Europeana. Astfel, companiile din industrie au fost cele mai avantajate de revenirea pe crestere a economiilor europene, productia industriala inregistrand anul trecut un avans cu 5,5%.

In Romania insa, cosumul intern nu creste din cauza presiunii masurilor de austeritate, iar o crestere a apetitului pentru risc este strans legata de o apreciere sustinuta a economiei.

„Este de asteptat ca o revenire a consumului intern sa aiba loc in a doua parte a anului, dupa ce si datele celui de al doilea trimestru al anului vor confirma iesirea din criza a economiei. Astfel majorarea consumului intern conduce la venituri mai mari, ceea ce echivaleaza cu cresterea disponibilului de numerar si a increderii in viitorul economiei, permitand asumarea unor riscuri investitionale mai mari, inclusiv pe bursa”, a explicat Victor Stanila, director de comunicare&PR la Tradeville.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri