4 / 5

Revenirea economica, o problema de incredere

Relansarea economica este cel mai important eveniment asteptat in Romania de catre populatie, companii, banci si investitori straini. Acestia din urma vor sa vada rezultatele unui program de restructurare de doi ani cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Toti actorii din piata financiara asteapta, cu nerabdare, sa vada datele privind evolutia economiei din primele trei luni din 2011. Datele pe care le va prezenta Institutul National de Statistica pe 13 mai vor arata daca economia a ramas in declin sau am reusit sa iesim din recesiunea in care am intrat in ultimul trimestru din 2008.

Eugen Voicu (foto), presedintele Certinvest, crede ca revenirea va duce economia romaneasca spre o structura diferita fata de cea dinainte de criza.

Semnalele pozitive din prezent vin din zona exporturilor, care sunt la maxime istorice si din constructii, care desi a fost un segment foarte lovit, are toate sansele sa isi revina in forta, pe fondul dezvoltarii proiectelor de infrastructura de care tara are nevoie.

„Cred ca segmentele care s-au dezvoltat exploziv pre-criza nu vor mai fi locomotivele dezvoltarii economice de acum inainte, si aici ma refer la real-estate-ul sau bunurile de consum care se bazau foarte mult pe creditul bancar”, a explicat Eugen Voicu.

In acelasi timp, Victor Stanila crede ca un prim efect al iesirii din recesiune il reprezinta cresterea productivitatii, care va permite companiilor sa reia angajarile si sa ofere salarii mai mari, revigorand astfel piata muncii.

„Ca urmare cresterii veniturilor populatiei vom asista la majorarea consumului, ceea ce se traduce printr-un PIB mai mare si o moneda nationala mai puternica. Important este ca dezvoltarea economica viitoare sa fie bazata pe investitii in infrastructura si in sectoarele productive”, a mai spus reprezentantul Tradeville.

Din alta perspectiva, revenirea economica este o problema in principal de incredere, sustine Alin Brendea.

In opinia sa, entitatile economice trebuie sa aiba incredere pentru a investi, in timp ce cosumatorii trebuie sa isi tempereze nevoia de economisire si sa isi relaxeze bugetele de consum.

„ Pentru a asista la un astfel de scenariu este nevoie in primul rand de o imbunatatire suficient de vizibila a mediului macroeconomic, pentru a nu fi pusa la indoiala. In al doilea rand aceasta imbunatatire trebuie asumata la nivelul investitorilor institutionali. care ar trebui sa fie din nou atenti la economia romaneasca”, a explicat oficialul Prime.

Urmatoarea si cea mai importanta etapa ar trebui sa fie evolutia pietei interne de la stagnare la o stare activa, in care dorina de investitie sa anime din nou mediul de business, iar speranta profitabilitatii superioare in toate domeniile sa fie vectorul unei cresteri a activitatilor.

Vedeti pe homepage-ul Wall-Street.ro un cronometru care arata cat timp a mai ramas pana cand veti afla daca Romania iese din recesiune.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri