3 / 4

Cat sunt dispusi sa astepte proprietarii despagubiti

Parerile sunt impartite in randul fostilor proprietari care au fost despagubiti cu actiuni ale Fondului Proprietatea, cu privire la momentul oportun pentru vanzarea titlurilor FP. O parte din acestia se arata increzatori in managementul Fondului dar si in perspectivele companiei pentru lunile care au mai ramas din acest an.

In niciun caz nu imi voi lichida portofoliul acum, sunt convins ca intr-o luna – doua se va epuiza aceasta serie noua de actiuni care intra in piata si pretul o va lua in sus. Nu ma sperie aceste cateva saptamani de scaderi deoarece am convingerea ca in iulie – august cotatia va merge spre 0,65 lei”, a declarat Voicu Florea, unul dintre actionarii FP care si-a primit titlurile inainte de listarea pe BVB a companiei.

El mentioneaza ca dividendele de 0,03141 lei/actiune de la FP au reprezentat un alt motiv pentru care a ramas pana la aceasta data in actionariatul Fondului. Avand in vedere cotatiile actuale din piata, randamentul acestora este de aproximativ 5,7%.

“Sunt niste bani care daca ii tineam in banca nu luam o asemenea dobanda in doar trei luni. Sincer nu am avut disponibilitatea financiara pentru ca altfel as fi mai cumparat actiuni FP. Pana la urma e o afacere buna”, spune Florea.

De cealalta parte exista si numerosi fosti proprietari nemultumiti de pret si care nu mai sunt dispusi sa astepte revenirea cotatiilor

“La inceput s-a spus ca se ajusteaza pretul la piata, dar am asteptat patru luni si nu s-a intamplat nimic pozitiv. Acum vad ca FP iar a luat-o in jos. Mai astept pana in cel mai rau caz la 0,5 lei apoi vand. Chiar nu vreau sa ajung la preturile care se vehiculau la <mica publicitate>”, spune Marian Barbulescu, un alt actionar al Fondului Proprietatea.

Titlurile FP s-au depreciat cu 16% de la listarea pe Bursa. Potrivit celor mai recente raportari, 28,2% din capitalul companiei este detinut de fostii proprietari din regimul comunist si de investitorii romani de pe BVB. Statul este principalul actionar, cu o detienre de 36,79%, in vreme ce fondurile straine de investitii controleaza 20,4% din capital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri