2 / 4

Vor creste preturile dupa infiintarea bursei de energie ?

Oficialul austriac precum si reprezentantii mediului de afaceri din aceasta tara au facut afirmatii contradictorii cu privire la felul in care ar putea sa evolueze preturile pentru energie platite de micii consumatori, dupa infiintarea unei burse de independente.

De o parte, ambasadorul a recunoscut ca o piata libera ar putea sa insemne, in prima faza, preturi mai mari pentru consumatorii casnici.

Urmaresc dezbaterea despre posibila crestere a preturilor energiei pentru consumator. Cred ca in acest caz se ignora o realitate economica. Aceasta metoda prin care sunt desfasurate politici sociale pe spatele companiilor slabeste societatile in cauza, descurajeaza investitiile si omoara locurile de munca si dinamica economica. Companiile trebuie sa poata sa isi impuna pretul corect, pretul pietei, nu unul stabilit politic”, a declarat Schwarzinger.

Oficialul spune ca Austria a sugerat Romaniei sa foloseasca experienta bursei de energie austriece EXAA pentru implementarea unei burse locale de energie. Hansjorg Tengg (foto), directorul general EXAA, considera ca eventuala crestere a preturilor dupa liberalizarea pietei ar putea sa fie compensata ulterior de catre stat.

„Situatia trebuie privita astfel: cand respectivele companii vand energia la un pret corect, mai mare, ele vor face si profituri mult mai bune. Statul taxeaza acele profituri iar cu acei bani poate subventiona micii consumatori care poate nu isi permit pretul mai mare”, sustine Tengg.

Tot el afirma insa ca o crestere a preturilor este putin probabila in conditiile in care, in Austria de exemplu, liberalizarea pietei a dus la scaderea acestora, datorita competitiei dintre grupurile energetice.

„La noi preturile chiar au scazut. Pe aceste burse de energie nu se tranzactioneaza toata cantitatea de energie consumata, ci doar aproximativ 20%, pentru a se stabili un pret spot. Restul se tranzacioneaza prin contracte bilaterale sau pe termen lung”, a declarat Hansjorg Tengg.

La inceputul acestui an, FMI a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa renunte la preturile reglementate la gaze si energie electrica si sa prezinte o noua formula de calcul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri