3 / 4

Sectorul utilaje industriale

Avand in vedere ca sectorul utilaje industriale este cel mai bine reprezentat la BVB, ca si numar al companiilor listate, in analiza s-a folosit un criteriu suplimentar cu scopul de a pastra sub observatie numai societatile reprezentative.

„Scorul Altman (Z) calculeaza, pe baza agregarii valorilor unor rate financiare, probabilitatea de faliment a intreprinderii. Astfel, daca indicatorul Z are valoarea peste 3 probabilitatea este redusa, intre 1.8 si 3 situatia este incerta, iar sub 1.8 sansa de insolventa sau faliment este ridicata”, explica Ovidiu-George Dumitrescu.



Dintre companiile sectorului, pe baza calculelor realizate cu ajutorul sistemului Reuters Knowledge, numai Electromagnetica S.A. (ELMA) si Aerostar S.A. (ARS) au valori ale indicatorului peste 3, in timp ce Comelf S.A.(CMF) si Mecanica Ceahlaul S.A. (MECF) se situeaza in jurul valorii de 2.5. Restul companiilor au scoruri Z intre 1.31 si -0.06.

„Indicatorul nu este infailibil si este posibil ca toate companiile cu Z mai mic de 1.8 sa treaca cu bine peste situatiile incerte, totusi nu ii incurajam pe investitori sa isi asume acest risc”, se precizeaza in raport.

Perspectivele sectorului utilaje industriale sunt similare cu cele din domeniul produselor metalurgice prelucrate pentru care, potrivit teoriei rotatiei sectoriale, momentul optim de investire este, in principiu, sfarsitul perioadei recesioniste si inceputul celei expansioniste cand actiunile ar trebui sa fie subevaluate. Trebuie remarcat totusi ca, si in situatia de fata, parti din industria prelucratoare autohtona au cunoscut un reviriment financiar, chiar in timpul recentei crize, sustinute fiind de cererea externa.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri