3 / 4

Pronosticuri pentru a doua parte din 2011

O parte din brokeri mizeaza pe o a doua jumatate de an pozitiva, in conditiile in care tensiunile din Grecia par sa se fi temperat pentru moment.

“Chiar daca probabil vom mai vedea ceva <scandaluri> in aceasta vara, mai ales legate de datoriile SUA, ma astept sa inchidem anul pe plus, poate chiar peste cresterile de 15% din primul trimestru. In piata inca este tensiune mare, de-asta se si amana ofertele publice (n. red. Alro a amanat un SPO programat pentru aceasta vara), dar pana in august – septembrie lucurile se vor lamuri. Problema Greciei s-a amanat, asa ca nu ma astept sa vedem un default in 2011. In aceste conditii cred ca vom avea o toamna pozitiva pe Bursa”, a declarat Octavian Molnar, seful societatii de brokeraj IFB Finwest.

Parlamentul Greciei a aprobat miercuri programul de austeritate propus de guvern, necesar pentru evitarea unui faliment imediat al tarii. Vestea a fost intampinata cu proteste violente ale populatiei din Atena, insa cu entuziasm de catre pietele globale de actiuni, care de la acel moment au inceput sa urce constant, seria pozitiva continuand si in timpul sedintei de vineri.

“Trebuie spus ca si in aceste conditii problemele nu au luat sfarsit, ci doar s-au amanat. Amenintarea default-ului ramane, dar nu pentru acest an. Singura solutie pentru iesirea din aceste probleme ale statelor este inflatia, iar teoretic, pe inflatie, nu este tocmai bine sa stai pe cash”, spune Molnar.

Exista insa si analisti care considera ca problema datoriilor suverane va continua sa fie subiectul aflat in centrul atentiei si in semestrul al doilea.

Pentru a doua parte din 2011 ma astept la o evolutie laterala a bursei romanesti, cu fluctuatii cuprinse intre +/- 7,5%, asta desigur presupunand ca Grecia nu da faliment. Daca riscurile se intensifica, putem scadea lejer cu 20%. Inca ne temem de e o noua toamna de tipul 2008 – aceasta posibilitate nu este exclusa”, a concluzionat Andrei Radulescu.

Sursa imagine:
moneywithlife.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri