2 / 4

Pretul minim acceptat - cel mai important indicator

Conform prospectului de ofert, vanzatorul isi rezerva dreptul, dar nu este obligat, sa publice la orice moment pe durata perioadei derularii ofertei, dar nu mai tarziu de doua zile anterioare inchiderii, un prag minim sub care nu va vinde niciun actiune – pretul de referinta.

“Dupa publicarea acestuia, toti investitorii ce au subscris au dreptul sa isi mentina sau sa isi ajustee subscrierile o singura data, exclusiv in sensul cresterii pretului, la un pret mai mare sau egla cu cel de referinta, cu conditia ca produsul dintre noul pret de subscriere si noul numar de actiuni subscrise sa nu depaseasca valoarile subscrierilor initiale, nete de orice comisioane”, se mai arata in prospect.

Pretul de oferta pentru fiecare transa va fi pretul cel mai mic la care actiunile oferite sunt subscrise in totalitate sau in parte, in cazul in care nu sunt subscrise toate titlurile, dar "cel mult egal cu pretul maxim si nu mai mic decat pretul de referinta, in situatia in care acesta a fost declarat de vanzator".

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, spune ca pretul de referinta este cel mai important indicator din aceasta oferta – si singurul necunoscut pana acum.

“Cred ca se va face o medie a cotatiilor la bursa din ultimele 12 luni, dar nu cred ca va fi mai mic de 0,36 lei. Acum depinde si cat de importanta e vanzarea completa dar conteaza foarte mult si ca imagine: este cea mai mare oferta din istoria bursei, toata lumea vrea sa fie un succes”, a explicat brokerul.

Astfel, la un pret minim mai mare sau egal cu 0,36 lei, Simionescu se asteapta la o subscriere totala a ofertei, care va fi una competitiva, tinand cont dupa metoda de alocare. Cele mai importante criterii dupa care se va face alocarea sunt pretul cel mai bun si timpul cel mai bun.

“Sunt sigur ca s-a decis aceasta forma la recomandarile intermediarilor, este o idee buna, dar nu inteleg de ce au pus pret maxim dca tot s-a dorit o oferta competitiva si nu s-a ales alocarea pro-rata”, a mai spus Simionescu.

Cristian Tudorescu, director general Explore Asset Management, considera ca pretul maxim de 0,46 lei si pretul de referinta dau consortiului de intermediere posibilitatea de a gestiona optim aceasta operatiune, in sensul unei maximizari a veniturilor pentru statul roman.

“In conditii normale, o oferta de 500 – 600 milioane euro are efecte in general pozitive pentru statul roman, pentru investitorii care au o perspectiva pe termen lung pentru actiunile SNP, precum si pentru Bursa de Valori Bucuresti in sensul unei lichiditati viitoare in crestere.Daca privim intervalul de pret 0.4 lei, reprezentat de nivelul curent din piata, pana la cel maxim de 0.46 lei, putem spune ca oriunde se va situa pretul final in acest interval va fi unul reprezentativ pentru ambele parti implicate in tranzactie”, a explicat Tudorescu.

Astfel, directorul Explore considera ca sunt sanse mari ca oferta sa se incheie cu succes, pentru ca exista si varianta ca pretul final sa intalneasca cererea la un nivel usor inferior cotatiilor actuale de piata.

“Pretul de referinta este un indicator foarte important. In functie de acesta, se vor face foarte multe subscrieri inca din primele zile ale ofertei. Ma astept ca acesta sa nu fie mai mic de 0,35 lei. Cu cat diferenta intre pretul minim si cel maxim este mai mica se va face o presiune mare”, a explicat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri