3 / 4

Posibile minusuri si riscuri ale ofertei

In scenariul aparent favorabil statului roman in care ar obtine pretul maxim, este posibil ca vanzatorul sa nu fii evaluat corect sau acceptat toate implicatiile.

“Conform prospectului, teoretic putem avea situatia in care in prima secunda a zilei de oferta 11 iulie, un investitor important sa plaseze un ordin la 0.46 lei pentru intreaga transa a institutionalilor, iar astfel si-ar asigura o pozitie de 8,36% in actionariatul SNP. Acel investitor, daca va dori, ar putea ajunge semnificativ in viitor prin achizitii din piata. Desi criteriul de piata si de pret maxim este indeplinit iar statul incaseaza maximul de pret, o posibila intrare a unui actionar important este un element de luat in considerare. De asemenea, nu s-ar atinge in acest caz obiectivele de dispersie a ofertei si de lichiditate ulterioara”, a explicat Cristian Tudorescu.

Practic, pe langa pret, care va fi clar delimitat, timpul este un factor important al succesului ofertei. Daca presiunea va fi mare, este posibil sa existe discutii, scandaluri legate de timpul de subscriere.

“Tinand cont ca timpul trecut pe formular nu este cel de la completare, ci cel de la depunere, este posibil sa vedem coincidente sau diferente de ordinul secundelor la mai multe ordine. De aceea, este posibil sa vedem scandaluri pe aceasta tema”, sustine Marcel Murgoci.

In final, faptul ca oferta incepe luni este un pas important, care arata ca statul a reusit sa faca ceva pentru bursa, dupa mult timp.

Brokerul Estinvest nu crede ca exista riscuri legate de perioada aleasa sau de concedii. “Este evident ca statul nu se bazeaza pe retail, ci pe institutionali, iar acestia nu sunt in concediu. S-a facut multa valva pe aceasta tema, in ultimul an, deci cei interesati si-au facut temele si stau cu ochii pe oferta”, a mai spus Murgoci.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri