3 / 4

Privatizarile pe BVB – de la promisiuni la amanari si invers

Criza financiara globala inceputa in 2008 a reprezentat un motiv bun pentru ca statul roman sa amane mai multe listari in ultimii trei ani. In intervalul 2008 – 2011, Guvernul a adus pe Bursa de la Bucuresti doar Fondul Proprietatea, insa listarea a fost una tehnica, nu prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO).

Si Guvernul de la Varsovia s-a confruntat in ultima perioada cu lipsa interesului pentru anumite oferte, insa acest lucru nu a dus la anularea completa a acestora. Un exemplu in acest sens este oferta publica de la banca BGZ, acolo unde statul polonez a vandut doar o treime din pachetul de 37% de actiuni scos pe piata, pentru 113 milioane dolari, si dupa ce a redus pretul de oferta anuntat initial.

In Romania, oferta Petrom a fost amanata pana anul viitor, insa data exacta nu se stie, oficialii statului declarand ca vor monitoriza evolutia pietelor si vor decide “momentul prielnic” pentru reluarea procesului de vanzare a participatie de 9,84% din titlurile producatorului de petrol.

Ultima data cand oficialii Ministerului Economiei au declarat ca amana listarile pana la imbunatatirea conditiilor din piata, pe BVB nu s-a mai realizat nicio privatizare timp de trei ani.

“Eu nu mai iau in considerare declaratiile facute de catre mediul politic romanesc pentru ca acestea nu au nicio legatura cu lucrurile reale care se intampla in piata. O dovada in sensul acesta este faptul ca acum o saptamana reprezentantii Guvernului dadeau semnale clare ca oferta Petrom va fi vanduta fara probleme, pentru ca apoi sa se ajunga unde s-a ajuns”, a declarat Lupsan.

De altfel, la capitolul promisiuni primite, BVB sta extrem de bine. Daca ar fi sa luam in considerare declaratiile facute de oficialii guvernamentali in ultima perioada, pe Bursa de la Bucuresti ar urma sa ajunga in curand nume precum Romtelecom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Tarom, Romtelecom, CFR Marfa precum si pachete de la alte companii de transporturi.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri