2 / 4

Deficitele bugetare structurale s-au imbunatatit considerabil

Deficitele fiscale ale statelor din Europa Centrala si de Est au crescut in timpul crizei, dar s-au mentinut cu mult sub nivelurile din statele cu probleme din zona euro. Cresterea deficitelor fiscale in regiunea ECE a avut la baza perioada de dinaintea crizei, in conditiile in care statele din regiune nu si-au consolidat suficient finantele.

„Aproape toate tarile din zona ECE au intrat in criza cu un deficit structural de peste 3% din PIB. Intre timp, guvernele supuse presiunilor puternice ale pietei (si programelor FMI) au luat masuri ferme pentru consolidarea fiscala si si-au redus deficitele structurale sub nivelurile de dinaintea crizei. Rezultatul cel mai remarcabil a fost obtinut in Romania, unde deficitul structural a fost redus de la aproape 9% din PIB in 2007 la aproximativ 3,3% din PIB, conform estimarilor Comisiei Europene pentru 2011”, mentioneaza analistii Erste.

Reducerea deficitului de cont curent este un alt avantaj al tarilor din Europa Centrala si de Est

Deficitul de cont curent al Romaniei a scazut de la aproape 14% la sub 5% din PIB, de la 7% la 1,4% in Croatia, iar acest indicator s-a transformat in cazul Ungariei intr-un excedent de 2,8% din PIB, comparativ cu un deficit de 7% din PIB in 2007.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri