1 / 7

Cat vor mai putea SIF-urile sa acorde dividende record?

BCR mentioneaza ca potentialul de 20% trebuie sa fie vazut in corespondenta cu mentinerea unui randament al dividendului estimat pe 2012 de minimum 10%.

"SIF-urile au devenit in mod atipic actiuni generatoare de dividende atractive finantate consistent prin vanzari de active in conditiile in care portofoliile lor au o capacitate slaba de a genera venituri din dividende. Aceasta politica sustine preturile de tranzactionare pe termen scurt, dar va avea un impact negativ asupra valorii SIF-urilor pe termen lung", se arata in Raportul “Societatile de Investitii Financiare - Cat timp merita sa fie detinute actiunile SIF?” - realizat de echipa cercetare de piata, BCR.

Cumulat, in 2010 si 2011, la nivelul celor cinci SIF-uri, iesirile de numerar cu titlu de dividende catre actionari, impreuna cu cheltuielile operationale au fost de doua si respectiv 2,6 ori mai mari decat dobanzile si dividendele incasate de la companiile din portofolii.

Dividende SIF-uriIn lipsa incasarilor de dividende din partea bancilor, SIF-urile au fost fortate sa vanda din active pentru a putea plati dividende atractive in conformitate cu asteptarile sau solicitarile investitorilor.

“Lipsa de claritate a optiunilor de asset management, focusul redus pe relatia cu investitorii si vizibilitatea scazuta a portofoliilor lor de active a alimentat opinia investitorilor, deopotriva romani si straini, potrivit carora distributiile substantiale de cash ar trebui sa fie principala functie a SIF-urilor”, se mentioneaza in raportul BCR.

SIF Transilvania este societatea preferata de analistii BCR datorita participatiilor valoroase in turism, alaturi de aceasta aflandu-se si SIF Oltenia “pentru cea mai valoroasa colectie de participatii listate”.

Dintre cele cinci societato, SIF Moldova are cea mai redusa flexibilitate in a sustine distributii generoase de dividende pe termen lung, mai adauga analistii BCR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri