2 / 3

Victor Safta, Noble Securities: UE is va continua baletul economic si financiar

"Anul viitor, cel mai probabil, UE isi va continua baletul economic si financiar, in absenta unui fenomen care sa o zguduie serios si sa o forteze sa ia masuri drastice, structurale si obligatorii pentru cei vizati. Criza s-a dovedit a fi profunda si de durata si, orice masuri ar lua oficialii din Zona Euro, situatia nu se poate rezolva definitiv in 1-2 ani; este insa foarte important sa vedem ca sunt sanse si ca sunt facuti primii pasi pentru a atinge acest obiectiv”, considera Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania.

Perspectivele FMI si UE privind economia din Zona Euro s-au inrautatit continuu iar Safta nu are motive sa creada ca se vor opri aici, ci dimpotriva.

Mai mult, seful Noble Securities nu vede niciun pas facut de Romania in sensul de “ a se ajuta singura” sa treaca peste influentele pe care le aduce criza din Zona Euro.

„Anul 2012 va fi mai dificil decat ne asteptam in urma cu cateva luni, daca in continuare nu se vor gasi bani pentru investitii in infrastructura, daca situatia fondurilor europene ramane la fel de delicata si inghetata, daca nu sunt deschise sau extinse pietele de export alternative fata de UE etc. Iar una dintre cauzele de fond se rezuma la faptul ca, de peste 20 de ani, guvernantii care se succed nu reusesc sa dezvolte si sa implementeze o strategie de dezvoltare pe termen lung, de 5- 10 ani, prin care sa “exploatam” mai mult industriile competitive, sa avem un plan de rezerva etc”, mai spune Safta.

Pe de alta parte, in evolutia Romaniei intervine si factorul surpriza – evenimentele politice cu largi ecouri asupra cotatiei monedei sau investitiilor.

Safta se asteapta la o volatilitate ridicata a monedei nationale in raport cu euro si crede ca este posibil ca tintele actuale pentru deficit si inflatie sa nu fie atinse.

„Industria financiara trece de 5 ani prin momente de cumpana si va avea mai mult de 7 ani “negri”, in ansamblul sau. M-as referi insa la situatia din Romania in special si, daca vorbim de piete financiare si de burse, trebuie spus ca atentia va ramane indreptata catre CNVM si parghiile sale de reglementare a pietei. Si, cum din fiecare situatie neplacuta lumea trebuie sa invete cate ceva, sper ca vor fi din ce in ce mai putini investitorii care se vor orienta spre case de brokeraj neautorizate de CNVM si vor intelege ca daca apeleaza la serviciile unei firme off-shore nu trebuie sa se mire apoi daca administratorul acesteia decide brusc sa-si schimbe viata si sa dispara intr-o tara mai mult sau mai putin exotica…”, constata Safta.

In opinia sa, piata romaneasca in sine e o provocare, prin potentialul neexploatat inca la nivelul pe care il merita in ceea ce priveste tranzactionarea pe pietele financiare.

„Cat despre Bursa de la Bucuresti - ce putem spune in afara faptului ca isi asteapta inca investitorii? Si, desigur, si aici avem inca nevoie de componenta de educare, la fel ca pentru piata forex; sper insa ca anii care au trecut sa fi constituit acumulari cantitative care sa conduca la salturi calitative in 2013 in ceea ce priveste tranzactionarea pe pietele financiare internationale si locale”, conchide managerul Noble Securities.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri