2 / 6

Petrol

La sfarsitul saptamanii trecute barilul de petrol (Brent) se tranzactiona la un pret de 111,4 dolari, cu doar 0,6% peste cel de la inceputul anului.

Evolutia titeiului nu a fost insa la fel de linistita pe parcursul intregului an. Cu doar cateva luni in urma majoritatea analistilor anticipau o crestere puternica a petrolului pe fondul a ceea ce la acel moment se credea ca va fi o interventie militara iminenta a SUA in Siria. Pretul barilului a urcat puternic investitorii temandu-se ca un eventual conflict va destabiliza productia de petrol din Orientul Mijlociu.

Astazi insa perspectivele sunt cu totul diferite: nu doar ca sansele unei interventii militare in Siria s-au evaporat, insa relatiile diplomatice dintre Iran si tarile din vest s-au imbunatatit considerabil dupa ce guvernul de la Teheran a fost de acord sa limiteze programul nuclear.

Un sondaj recent realizat de Reuters in randul analistilor din domeniul energetic arata ca barilul de petrol Brent se va tranzactiona in 2014 la un pret mediu de 105,4 dolari, cu 5% mai putin decat cel inregistrat in timpul sedintei de vineri. De asemenea, un sondaj similar realizat de Bloomberg anticipeaza un pret mediu de 105 dolari/baril.

Brent Crude Oil Spot Price Chart

Brent Crude Oil Spot Price data by YCharts

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri