4 / 6

Actiuni (romanesti)

Cu o crestere de peste 23% pe indicele BET, Bursa de Valori Bucuresti se incadreaza in trendul general pozitiv inregistrat de pietele de capital in acest an. Daca evolutia buna a titlurilor romanesti s-ar mentine si in decembrie, BVB ar inchide 2013 cu cele mai mari cresteri din ultimii patru ani.
Si fondurile mutuale au beneficiat de revenirea actiunilor, majoritatea raportand randamente pozitive in primele zece luni 2013, in timp ce numarul investitorilor a urcat pana la 262.000.

Listarile Nuclearelectrica si Romgaz, precum si oferta publica secundara desfasurata de Transgaz, au contribuit fara indoiala la evolutia buna a pietei locale. Anul viitor sunt asteptate listarile Electrica si Hidroelectrica, insa atentia se muta din ce in ce mai mult spre domeniul privat, de unde investitorii asteapta primul IPO de succes din ultimii cinci ani.

Dividendele pe care companiile listate ar putea sa le ofere anul viitor, precum si procesul de liberalizare al pretului la energie sunt elementele care ar putea sustine in continuare pretul actiunilor, considera analistii.

“Romania este in continuare bine vazuta pe plan extern datorita consolidarii deficitului fiscal, iar actiunile romanesti, mai ales cele energetice, vor aduce anul viitor dividende cu randamente nete de cel putin 4-5%, in conditiile in care dobanzile bancare sunt asteptate sa se duca sub 4%. Avem o bursa de energie in mare parte, in frunte cu Fondul Proprietatea, iar liberalizarea preturilor la energie nu va face decat ca profitul acestor companii sa creasca in viitor. Pe termen lung fondurile de pensii si chiar si investitorii straini vor continua sa considere atractiva piata locala”, a declarat recent Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Totusi, anul viitor in Romania se vor desfasura alegeri europarlamentare si prezidentiale, impactul eventualelor dispute politice asupra bursei locale fiind dificil de anticipat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri