3 / 5

Am vazut ca o actiune a crescut cu 100%. Cat de bine este sa iti investesti banii intr-o singura companie?

Din cand in cand in orice piata apare o serie de actiuni al caror pret explodeaza. Anul trecut, de exemplu, a fost cazul dezvoltatorului imobiliar Impact, care a urcat cu peste 300%; in 2011 titlurile combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au crescut cu un incredibil 440%.

Astfel de cresteri spectaculoase ii fac pe anumiti investitori sa se gandeasca uneori daca nu cumva este mai bine sa isi puna toate ouale intr-un singur cos si sa astepte cresterea care sa ii imbogateasca.


Adevarul este insa ca aceste evolutii sunt extrem de greu de anticipat si de multe ori au loc datorita unor evenimente iesite din comun, pe care nimeni nu le poate prevedea. De asemenea, nu trebuie sa uitam si reversul medaliei: ce se intampla daca actiunea in care v-ati investit toti banii se prabueseste, sau mai rau, compania intra in insolventa si este suspendata de pe bursa, asa cum este chiar cazul Oltchim.

"Nu as recomanda unui investitor la inceput de drum sa se concentreze pe o singura companie, si in niciun caz pe una de talie medie-mica. Faptul ca este putin lichida si susceptibila la eventuale scaderi mari de pret ar putea lasa investitorul cu o senzatie de nesiguranta, iar in cele din urma va fugi din piata. Dupa ce inveti sa citesti un grafic, un raport de analiza, dupa ce vezi ce este o decontare, un divident, atunci poti incerca si actiuni mai riscante", spune Mihai Muresian.

In aceste condtii, cea mai buna alegere pe care o puteti face este sa aveti un portofoliu diversificat, cu cel putin 5-10 actiuni si totodata nu uitati sa mentineti o rezerva de cash in depozitele bancare. A fi expus cu toate economiile pe bursa nu este deloc o alegere foarte buna.

Totodata, nu uitati ca va puteti diversifica investitiile chiar si daca preferati fondurile mutuale. Nimeni nu spune ca trebuie sa va plasati bani intr-un singur fond mutual, in piata existand numeroase alternative, de la fonduri care investesc in diverse actiuni, pana la fonduri care investesc in derivate, obligatiuni, sau chiar in arta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri