4 / 5

Marfuri: Aurul ar putea sa scada in continuare

Nu doar petrolul a avut de suferit in 2014; minereul de fier a resimtit supra-capacitatea construita in ultimul deceniu (un plus de 130%) si ar putea continua tendinta descendenta, avand drept rezultat o presiune de depreciere pentru dolarul australian.


Indicele materiilor prime realizat de Bloomberg (BCOM) e la minimele din 2009.


“China e factorul determinant in ecuatia materiilor prime, iar cu toate asteptarile pentru o politica monetara stimulativa, incetinirea va continua probabil. Intr-o nota mai ”stralucitoare” aurul e in mijlocul celei de-a doua mari perioade de scadere din istoria sa. Prevaleaza in prezent sentimentul ca dobanzile mai mari vor impinge cotatiile inca si mai jos”, spune Claudiu Cazacu.


Promisiunile de revenire sunt mult mai puternic profilate in domeniul agriculturii: XTB anticipeaza ca graul si porumbul vor fi sustinute de variabilitatea naturala a productiei, dar si de episodice limitari ale ofertei in zona Ucrainei si Rusiei.


La limita se poate imagina un scenariu in care riposta Rusiei la sanctiuni ar viza intarirea pietelor agricole prin masuri administrative (diminuare abrupta a ofertei peste granite), desi aceasta ar avea si rezultate auto-pedepsitoare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri