5 / 6

Obligatiuni de stat (titluri de stat/de trezorerie)

Ce sunt


Obligatiunile de stat sunt emise de o tara care, ca si in cazul unei companii, vrea sa imprumute bani. Datorita faptului ca au in spate puterea unei tari de a emite pur si simplu moneda, sau de a incasa taxe, aceste sunt in general vazute ca titluri fara risc, sau cu riscuri foarte reduse de default.

Obiective si riscuri


Titlurile de stat sunt in general folosite de investitori ca refugii in perioadele in care bursele scad. Din cauza ca au riscuri foarte reduse, randamentele aduse de aceste obligatiuni sunt de asemenea mici. Ca regula generala, pretul obligatiunilor de stat crete cand dobanzile bancare scad, si scad cand dobanzile bancare cresc. Din acest motiv, cel mai bine este sa aveti bani in titlurile de stat atunci cand dobanzile bancare sunt mari.

Cum cumperi si vinzi


Titlurile de stat pot fi cumparate prin intermediul bancilor, insa in Romania statul rareori a facut emisiuni adresate populatiei, bancile ramanand cei mai mari cumparatori. Trezorerie romana anuntase ca in prima parte a acestui an va face o emisiune de obligatiuni dedicata persoanelor fizice, acestea urmand sa fie vandute fara comisioane suplimentare prin intermediul bancilor si al brokerilor.

Plusuri

  • Obligatiunile de stat sunt in general considerate instrumente financiare cu risc zero.
  • Statele se imprumuta constant, asa ca in general piata titlurilor de stat nu duce lipsa de oferta.
  • In Romania, investitiile in titluri de stat nu sunt impozitate.

Minusuri

  • Randamente scazute in comparatie cu celelalte optiuni de investitie prezentate anterior.
  • Dificil de accesat pentru pentru investitorii care nu dispun de sume mari de bani.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri