2 / 6

Contractele futures

Ce sunt


Asa cum numele acestora sugereaza, instrumentele financiare de tip futures reprezinta contracte pe marfuri, valute, actiuni sau indici bursieri prin care investitorii incearca sa anticipeze valoarea acestora la o data in viitor.


Contractul futures este o intelegere intre un vanzator si un cumparator de a vinde/cumpara o cantitate standard de active, cu livrarea in viitor, la o data numita “scadenta” si la un pret negociat in momentul incheierii tranzactiei, totul in baza unor clauze standardizate.


In general contractele futures sunt percepute ca instrumente financiare foarte riscante, destinate speculatorilor, ceea ce este adevarat intr-o anumita masura, insa aceste contracte sunt adesea folosite si pentru reducerea riscurilor. De exemplu puteti “paria” ca o actiune va creste cumparand-o de pe bursa, insa, pentru a va asigura impotriva scaderii, puteti cumpara si un contract futures prin care sa mizati pe scaderea acesteia. Astfel, in ambele situatii una dintre cele doua investitii o va compensa pe cealalta. Bineinteles insa ca in acest fel nici nu veti avea un castig semnificativ. Acelasi lucru este valabil si pentru contractele futures pe marfuri sau valute.

Obiective si riscuri


Cei care investesc in futures au unul dintre doua obiective majore: sa se asigure (sa faca hedging) impotriva unui risc, sau sa speculeze.


Riscurile se aplica in general speculatorilor, deoarece acestia nu detin niciodata activul suport al contractului futures. Acestia cumpara cand anticipeaza cresterea preturilor si vand cand anticipeaza scaderea preturilor. Motivul pentru care contractele futures sunt atat de riscante este cauzat de faptul ca acestea sunt tranzactionate in marja si astfel fiecare contract reprezinta o cantitate foarte mare din activul suport.


Concluzia este ca nu ar trebui sa investiti in futures decat daca aveti foarte mare experienta in piata de capital si daca aveti multi bani.

Cum se pot cumpara sau vinde


Contractele futures se tranzactioneaza doar prin intermediul caselor de brokeraj.

Plusuri

  • Folositoare pentru reducerea riscurilor
  • Castiguri ridicate in cazul in care speculatiile pe care le faceti se dovedesc a fi de succes

Minusuri

  • Riscuri mari, mai ales in comparatie cu o investitie traditionala in actiuni
  • Foarte usor sa va pierdeti banii in piete volatile

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri