2 / 6

Agalopol, Citi Romania: Suntem pe un drum cu sens unic

Cristian Agalopol, director executiv – departament piete de capital Citi Romania si Bulgaria, spune ca depozitarii si bursele unor tari din regiune au inceput din ce in ce mai mult sa tinteasca companiile romanesti pe care incearca sa le aduca in propria piata.


"Bursele din Polonia si Ungaria, de exemplu, au constat intalniri cu societati romanesti. Exista un grad mare de competitivitate intre burse si cred ca BVB ar trebui sa intre in acest ciclu si sa incerce, la randul ei, sa stea de vorba cu comapnii din regiune pentru a incerca sa le convinga sa se listeze in Romania. Exista si riscul sa fim scosi de pe lista de monitorizare a agentiilor. Daca acest lucru se intampla, probabil va fi nevoie de inca 3-5 ani de zile pentru a convinge diversele institutii internationale de ceea ce putem face in piata de capital romaneasca. Din acest punct de vedere se poate spune ca suntem pe un drum cu sens unic", a declarat Agalopol, la conferinta The New Market.


El a mai spus ca brokerii internationali de prestigiu - Morgan Stanley si Goldman Sachs - isi doresc sa aiba acces la operatiuni de imprumut de actiuni in piata de capital romaneasca si la tranzactiile OTC.


"Dorim ca aceste actiuni romanesti tinute in zona custozilor globali, care ajung la circa 3 mld. dolari, sa fie dislocate si repuse in circuitul de tranzactionare. Ei vor sa intre in Romania, dar isi doresc tranzactii OTC, cat si clarificarea modului in care se face disclosure-ul. Este important pentru Clearstream si Euroclear (giganti internationali in piata de decontare) cum va clarifica ASF si Depozitarul Central modul in care este dezvaluit beneficiarul final al unei tranzactii", sustine Agalopol.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri