1 / 7

Ratiune si Sentiment

In mod conventional teoria financiara descrie o situatie “model” in care toti participantii la piata se comporta “rational”. Cei care au urmat cursurile ASE-ului sunt obisnuiti cu expresii ca “agent economic” sau “agent comercial”. Acesti agenti urmaresc in mod rational maximizarea satisfactiei sau profitului cu costuri cat mai mici.

In realitate, pe orice piata si mai ales pe piata de capital, nu avem de-a face cu acesti agenti rationalizati si rationalizatori care, in teoria economica clasica, seamana cu agentii din Matrix. Investitorii nu sunt programe de calculator care sa ia decizii bazate pe date predefinite. Sunt oameni obisnuiti, care iau decizii in conditii de stres, de panica, euforie sau lacomie.

Aceasta este cea mai buna explicatie pentru unele fenomene cum ar fi cresterea si dezumflarea unui “bubble”, comportamentul de turma al “taurilor” sau al “ursilor”, surpriza si emotiile pe care ni le ofera piata zi de zi. Un comportament exclusiv rational al investitorului ar face ca acesta sa fie absolut impasibil fata de piata si portofoliu - ar fi numai riscuri asumate rational si ar lipsi cu desavarsire regretele. Din fericire insa, piata de capital este un loc in care se manifesta sentimentele si este o oglinda perfecta a acestora.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri